Woonwijk Lake Side

Architect: Binst Architects, Cobe (DK), Effekt (DK), HUB en Polo Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: Nextensa (Project T&T nv)
Adviseurs: Bureau Bas Smets (landschapsontwerp), Ney & Partners (stabiliteit), CES (technieken)
Locatie: Site Tour & Taxis Brussel
Oppervlakte: 140.000 m² 
Timing: 2021 - 
Status: definitief ontwerp, vergunningsaanvraag ingediend

Projectondersteuning I Samenwerking
Technisch Advies I EPB

De ontwikkeling van een nieuwe woonwijk op de site van Tour & Taxis op basis van een masterplan van MVRDV-Architects. Tegenover de gerenoveerde Gare Maritime en het park wordt een residentiële wijk van 140.000 m2 opgetrokken.

 Uitdagingen

  • op een kwaliteitsvolle en duurzame manier rekening houden met de hoge dichtheid
  • integratie met het omliggende park en vijvers
  • erfgoedkundige context

Circulair bouwen
De focus van het project ligt op toekomstbestendig bouwen en het creëren van een hoogwaardige, sociale woonwijk.

Case study
Bureau Bouwtechniek en Nextensa ontwikkelen met steun van Vlaanderen Circulair en met Lake Side als case study een tool voor de BIM modelomgeving die alle betrokken partijen vlot inzicht geeft in de circulaire opportuniteiten van hun bouwproject. Op die manier hopen we de circulaire principes ook in de residentiële vastgoedmarkt te introduceren. (lees meer)

Biobased?
Geïnspireerd door de duurzame ambities van project Lakeside voerden onze architecten onderzoek naar het hergebruik van materialen en biobased materialen. (lees meer)

Bureau Bouwtechniek 
Als overkoepelend uitvoerend en coördinerend architect zorgen we ervoor dat de doelstellingen en het proces voor alle partners altijd en overal inzichtelijk en up to date zijn en helpen we de ontwerpende architecten met alle technische en financiële vraagstukken, zodat zij zich volledig op het ontwerp kunnen toeleggen.

Bureau Bouwtechniek is EPB-adviseur.

BB team: ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Kasper Habtie, ir. arch. Nadja Van Houten, prof. arch. Jan Moens, arch. Mieke Van der Linden, ir. arch. Dana Dee, ir. arch. Raphaël Roland, ir. arch. Domien Demey, ir. arch. Sofie April, ir. arch. Kris Broidioi, ir. arch. Paulus Present, arch. Andreas Porreye, arch. ass. Christof Nollet, ir. arch. Katrien Nevejans, ir. arch. Robbe Verelst, ir. arch. Lore Adriaenssens, ir. arch. Emma Van De Steene