Woonwijk Lake Side

Architect: Binst Architects, Cobe (DK), Effekt (DK), HUB en Polo Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: Nextensa (Project T&T nv)
Adviseurs: Bureau Bas Smets (landschapsontwerp), Ney & Partners (stabiliteit), CES (technieken)
Locatie: Site Tour & Taxis Brussel
Oppervlakte: 140.000 m² 
Timing: 2021 - 
Budget: € 120.000.000
Status: voorontwerp

Projectondersteuning I Samenwerking
Technisch Advies I EPB

De ontwikkeling van een nieuwe woonwijk op de site van Tour & Taxis op basis van een masterplan van MVRDV-Architects. Tegenover de gerenoveerde Gare Maritime en het park wordt een residentiële wijk van 140.000 m2 opgetrokken.

 Uitdagingen

  • op een kwaliteitsvolle en duurzame manier rekening houden met de hoge dichtheid
  • integratie met het omliggende park en vijvers
  • erfgoedkundige context

Circulair bouwen
De focus van het project ligt op toekomstbestendig bouwen en het creëren van een hoogwaardige, sociale woonwijk.

Case study
Bureau Bouwtechniek en Nextensa ontwikkelen met steun van Vlaanderen Circulair en met Lake Side als case study een tool voor de BIM modelomgeving die alle betrokken partijen vlot inzicht geeft in de circulaire opportuniteiten van hun bouwproject. Op die manier hopen we de circulaire principes ook in de residentiële vastgoedmarkt te introduceren. (lees meer)

Bureau Bouwtechniek 
Bureau Bouwtechniek is aangesteld als coördinerend architect.

BB staat daarnaast ook in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architectenbureaus en is verantwoordelijk voor de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek en de raming. BB leidt de controle op de uitvoering.

Bureau Bouwtechniek is EPB-adviseur.

BB team: ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Kasper Habtie, ir. arch. Nadja Van Houten, prof. arch. Jan Moens, arch. Mieke Van der Linden, ir. arch. Dana Dee, ir. arch. Raphaël Roland, ir. arch. Domien Demey, ir. arch. Sofie April, ir. arch. Kris Broidioi,  ir. arch. Paulus Present, arch. Andreas Porreye, arch. ass. Christof Nollet, ir. arch. Katrien Nevejans, ir. arch. Robbe Verelst, ir. arch. Lore Adriaenssens, ir. arch. Emma Van De Steene