Brandtoren

Architect: NOHNIK
Bouwheer: Gemeente Kalmthout - Agentschap Natuur en Bos
Adviseurs: ABT (stabiliteit, technieken), O.C.B. (veiligheidscoördinatie)
Locatie: Kalmthout
Timing: 2019 - 
Budget: € 750.000
Status: in uitvoering

© Jens Cools

Projectondersteuning I Samenwerking

Bouw van een nieuwe brandtoren in de Kalmthoutse heide. De basis van het ontwerp wordt gevormd door een stalen vakwerkconstructie, opgebouwd uit meerdere driehoeken en verdeeld over segmenten van telkens 6 meter hoog. Het staal krijgt een groen-grijze coating met een natuurlijke uitstraling zodat het kan blenden met de omgeving waarin de toren opgetrokken wordt. De comfortabele trappen en de verschillende platformen worden in hout opgebouwd.  

Op 12 en 24 meter zijn ruime uitzichtplatformen ontworpen van 6,4 x 6,4 meter. Zowel voor de trappen als voor de uitzichtplatformen zijn hoge, veilige borstweringen voorzien van verticale houten lamellen.

Op 30 meter komt een comfortabele unit voor de brandwacht. Met een oppervlakte van 15m² ontstaat een prettige werkplek met 360 graden uitzicht op het natuurgebied. Bovenop de unit is plaats voor een technische ruimte en de communicatiemast van Astrid. De mast reikt tot de gewenste hoogte van 42 meter en biedt ook ruimte voor het aansluiten van apparatuur door telecombedrijven.

Bureau Bouwtechniek
BB is uitvoerend architect en leidt de controle op de uitvoering.

BB team: arch. Michaël De Roeck, arch. Barbara Arts, arch. ilze De Backer, arch. Lieselot Prinsie, ir. arch. Marie Lievrouw, ir. arch. Thomas Cantraine