Lieselot werd architect aan het St-Lucas in Gent in 2003. Sinds 2006 is ze BB'er en maakt ze deel uit van Team Architectuur (publieke sector Vlaanderen).
Architect: David Chipperfield Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: VDD project development BV
Oppervlakte: 15.150 m²
Budget: € 23.000.000
Timing: 2018 -
Status: In uitvoering
Fotograaf: Sarah Blee (werf) - Tim Fisher
Adviseurs: Origin (restauratie), Arjaan De Feyter (interieur), Bureau Bouwtechniek (EPB), Mouton (stabiliteit), HP engineers (technieken), Macobo (akoestiek), Advice for all (veiligheidscoördinatie)
Le Grand Hôtel of The White Residence uit 1924 geldt als één van de meest iconische art deco gebouwen aan de Belgische kust. In 1981 werden de gevels in natuursteen en bepleisterde baksteen reeds beschermd, net als delen van het interieur.
Het voormalige hotel wordt herbestemd tot een wooncomplex met zeventig appartementen en een gelijkvloers met een bar en brasserie op de Zeedijk.
In onze ervaring bezit DCA de gave om op een uiterst fijngevoelige manier om te gaan met complexe gebouwen. Bij The Grand in Nieuwpoort is hij er in geslaagd om het commerciële element van de nieuwe bestemming van het gebouw te verzoenen met het feit dat het om een geklasseerd monument gaat. Wat niet wil zeggen dat in zijn ontwerpingreep enige durf ontbreekt. Zo voegt hij maar liefst vier bouwlagen toe zonder het oorspronkelijk gebouw uit het oog te verliezen. Eerder dan zelf op te willen vallen met zijn creatie respecteert DCA wat er al is. Dat getuigt van een bescheidenheid waar wij ons als BB zeker in herkennen.
Dat kunnen we ook doortrekken naar de persoonlijke en menselijke manier waarop David Chipperfield en zijn bureau met hun partners omgaan. Het is fijn samenwerken met mensen die betrokken zijn bij het werk en tegelijkertijd ook belang hechten aan het connecteren als mens. (dixit Joris Minnen)
Presentatie van de 'gechipperde' gevelsteen. Met dank aan Verstraete om de drone beelden met ons te delen.
Op het bestaande gebouw van 4 bovengrondse bouwlagen worden 4 extra bouwlagen gemonteerd, waarvan 2 in de gevel (+4 en +5) en 2 onder het dak (+6 en +7). Een uitdaging voor de bestaande constructie en vloeropbouw.
Nieuwe betonkolommen (skelet) in de gevel dragen de extra lasten naar beneden, zowel via de gevels, als (via vloer) naar de heropgebouwde spine walls.
De nieuwe verdiepingsvloeren zijn daarom een evenwichtsoefening tussen minimaal gewicht vs akoestisch comfort.
Een weldoordachte digitale voorbereiding en BIM-strategie is essentieel voor een geoptimaliseerd bouwtraject dat verder gaat dan louter de ontwerp- en uitvoeringsfase. Het BIM-model dient als het digitaal fundament en is dé sleutel tot een succesvolle samenwerking. Door deze inspanning in een vroeg stadium te leveren, versterkt dit de mogelijkheid om tijdens uitvoering hiervan de vruchten te plukken. Een gecoördineerde overdracht van informatie en BIM-modellen tussen de ontwerp- en uitvoeringsfase is hierbij uiteraard van cruciaal belang. Aldus BIM-modelleur Hans De Neve.
Het BIM-model van The Grand werd ingezet als hulpmiddel voor de coördinatie tussen de verschillende partners van het ontwerpteam.
Een extra complexiteit bij The Grand is de integratie van de bestaande gevel. Om de generieke geometrie van de gevel nauwkeurig in kaart te brengen, hebben we een BIM-model ontwikkeld. Dit werd gebruikt om het model van de nieuwe toestand er rondom aan te zetten. Als basis voor dit bestaand model werd een puntenwolk gecreëerd.
We maakten naast het bestaande model ook 2D gevelplannen op om de volledige detaillering en nuances van de bestaande toestand volledig in kaart te brengen.
Samen met DCA geloven we in de filosofie van adaptive reuse, waarbij nieuwe functies aan historische gebouwen worden gegeven. In The Grand wordt dit concreet gemaakt door de toevoeging van extra verdiepingen in een hedendaagse architectuurtaal die het oorspronkelijke idee van het ontwerp versterkt.
Historisch erfgoed verzoenen met 21ste-eeuwse woondromen is een complexe oefening met maximale duurzaamheid voor ogen. Fossiele brandstoffen worden geweerd. De klimatisatie zal gebeuren door middel van individuele warmtepompen die zullen worden aangesloten op de geothermische boringen (in totaal bijna 10 kilometer) onder de nieuwe parking. Daarnaast zijn er ook 220 (onzichtbare) zonnepanelen voorzien.
BIM heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de duurzaamheid van The Grand. Het stelde het projectteam in staat om efficiënter te werken, grondstoffen te besparen, en energiezuinige oplossingen te implementeren, wat resulteerde in een duurzamer en toekomstbestendig gebouw.
BIM
Uit Team Architectuur (private sector Oost- en West- Vlaanderen) (4)
Uit Team Renovatie, Restauratie & Onderhoud (1)
Uit Team Façade engineering (1)
Uit Team Duurzaamheid, Energie & Comfort (1)
Uit Team Computer Aided Design & BIM (2)
Uit Team Kennis Innovatie & Technologie (2)
Uit Academische medewerkers (1)