Casino Middelkerke

Architect: Zwarts&Jansma with Bureau Bouwtechniek and Oever Zaaijer 
Client: Gemeente Middelkerke
Developer: Ciril 
Advisors: DELVA (landscape architect), Plantec (technical designer exterior construction), Cobe (stability), VK Engineering (techniques, acoustics), Witteveen-Bos (study sea wall), Beersnielsen (lighting design), Actiflow (wind study), Mint (mobility), Sertius 
Surface: building ca. 15.000 m² / exterior construction: ca. 27.000 m²
Budget: € 38.986.706 (+ reconstruction of Place Epernay and seawall: € 2.011.535)
Timing: 2020 - 
Status: in design phase

Project Support I Collaboration
Technical Advice I Sustainability, 
Safety Coordination & EPR

Façade Engineering

Construction of a new casino in Middelkerke with restaurant with terrace, foyer, event hall with seating for 1,700 people, games room, underground parking and a hotel with 60 rooms. The gaming room will have a sea view. Place Epernay will be shifted towards the sea. On top of the dune there will be a green, park-like square where events can take place.

Integral approach

The construction of the new casino building was conceived by the designers as a means of also working on water safety (dyke reinforcement), the quality of the public space, making the sea dyke car-free and connecting the Epernayplein with the sea. 

What is unique about this design is that the building typology of a casino - often a closed box - is turned inside out and integrated into a multifaceted project in a public dune landscape. It transforms the seafront into a unique destination for meeting, playing, culture and entertainment along the Belgian coast.

Sustainable

Finite energy sources are used sustainably by avoiding waste in the first place, but also by using recycled materials and applying more efficient production processes. 

Environmental criteria are as important as functionality, aesthetics, ergonomics, safety and economic value. A good example of a well-considered, energy-saving application in the project is the cantilevering dune on top of the ground floor and the terraces of the hotel tower. These cantilevers protrude from the external joinery and provide shade in the hot summer months. In combination with night cooling, this will significantly reduce the demand for active cooling.

Bureau Bouwtechniek
BB is responsible for providing complete structural engineering support to the architects during the design process, preparation of the execution plans, development of technical details, preparation of the architectural specifications and estimate.  BB leads the control of the execution and is EPB reporter and sustainability advisor.

Team BB: ir. arch. Elien Coppitters, ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Marleen Meulenbergs, ir. arch. Jona Van Steenkiste, ir. arch. Dana Dee, ir. arch. Katrien Van Lierop, ir. arch. Febe Lanckmans