73 dg 27

Blankenberge city library

Together with architect Sergison Bates, we are restoring and converting a former school building into a library.
  • Architect: Sergison Bates Architects i.c.w. Bureau Bouwtechniek

  • Client: Dexia Bank nv + projectbeheer Arcadis Gedas nv + Leasingnemer Stadsbestuur Blankenberge

  • Surface: 4.127 m2

  • Budget: € 7.050.000

  • Timing: 2004 - 2011

  • Status: Executed

  • Photographer: David Grandorge

  • Advisors: Studiebureau Technum (stability), Studiebureau R. Boydens nv (techniques)

Het project voor de nieuwe stadsbibliotheek in de Vlaamse badplaats Blankenberge omvatte de renovatie, reorganisatie en grote uitbreiding van een voormalig negentiende-eeuws schoolgebouw dat een beschermde status heeft als lokaal monument.

73 dg 20

Het project

De opdracht vereiste de creatie van een verscheidenheid aan kamers, elk gewijd aan een specifiek soort activiteit. In het oude gebouw versterkt het maken van deze verschillende ruimten de gedenkwaardige kwaliteit van de bestaande ruimten; in het nieuwe gebouw zijn de ruimten meer ruimtelijk open, losser in hun geometrie, met royale uitzichten op het stadslandschap.

De grote verscheidenheid aan ruimtes wordt verbonden en georganiseerd door een nieuwe circulatiegalerij aan de achterkant van het gebouw. Aan elk uiteinde van het gebouw zijn nieuwe bijgebouwen toegevoegd die aansluiten op de arcade om zo een doorlopende lintachtige structuur te vormen die gedetailleerd en geproportioneerd is om aan te sluiten bij het burgerlijke karakter van het bestaande gebouw. Op deze manier bemiddelen de bijgebouwen tussen de bescheiden woonarchitectuur van de straat en de monumentale aanwezigheid en burgerlijke status van het bestaande gebouw.

The arcade mediates between the modest architecture of the street and the monumental presence of the old building.

As executive architects, we help the designing architects with all technical and financial issues so that they can fully focus on the design. We also monitor the implementation and ensure that the objectives and plan are always crystal clear for all partners, so that together we can realise our dreams.

73 dg 27 73 dg 08 73 dg 93 73 dg 115 73 dg 87

Meet our project architect

From Team Architecture (public sector Flanders) (1)

ILZE 9 6 23 569 A8885 Gemiddeld

arch. ilze De Backer

Project architect
E-mail |
TAGS: Executive architect