73 dg 27

Stadsbibliotheek Blankenberge

Samen met architect Sergison Bates restaureren en verbouwen we een voormalig schoolgebouw tot bibliotheek.
  • Architect: Sergison Bates Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek

  • Bouwheer: Dexia Bank nv + projectbeheer Arcadis Gedas nv + Leasingnemer Stadsbestuur Blankenberge

  • Oppervlakte: 4.127 m2

  • Budget: € 7.050.000

  • Timing: 2004 - 2011

  • Status: Gerealiseerd

  • Fotograaf: David Grandorge

  • Adviseurs: Studiebureau Technum (stabiliteit), Studiebureau R. Boydens nv (technieken)

Het project voor de nieuwe stadsbibliotheek in de badplaats Blankenberge omvatte de renovatie, reorganisatie en grote uitbreiding van een voormalig negentiende-eeuws schoolgebouw dat een beschermde status heeft als lokaal monument.

73 dg 20

Het project

De opdracht hield in dat er verschillende ruimtes moesten worden gecreëerd, elk gewijd aan een specifieke activiteit. In het oude gebouw versterkt dit de gedenkwaardige kwaliteit van de bestaande ruimten; in het nieuwe gebouw zijn de ruimten meer ruimtelijk open, losser in hun geometrie, met royale uitzichten op het stadslandschap.

De grote verscheidenheid aan ruimtes wordt verbonden en georganiseerd door een nieuwe circulatiegalerij aan de achterkant van het gebouw. Aan elk uiteinde van het gebouw zijn nieuwe bijgebouwen toegevoegd die aansluiten op de arcade om zo een doorlopende lintachtige structuur te vormen die gedetailleerd en geproportioneerd is om aan te sluiten bij het burgerlijke karakter van het bestaande gebouw. Op deze manier bemiddelen de bijgebouwen tussen de bescheiden woonarchitectuur van de straat en de monumentale aanwezigheid en burgerlijke status van het bestaande gebouw.

De arcade bemiddelt tussen de bescheiden architectuur van de straat en de monumentale aanwezigheid van het oude gebouw.

Als uitvoerend architect helpen we de ontwerpende architecten met alle technische en financiële vraagstukken, zodat zij zich volledig op het ontwerp kunnen toeleggen. We controleren ook de uitvoering en zorgen ervoor dat de doelstellingen en het plan steeds kraakhelder zijn voor alle partners, zodat we samen onze dromen kunnen waarmaken.

73 dg 27 73 dg 08 73 dg 93 73 dg 115 73 dg 87

Maak kennis met onze projectarchitect

Uit Team Architectuur (publieke sector Vlaanderen) (1)

ILZE

arch. ilze De Backer

Projectarchitect
E-mail |
TAGS: uitvoerend architect