Culturele hotspot Predikherenkerk

Architect: Korteknie Stuhlmacher architecten (Rotterdam) i.s.m. Callebaut architecten en Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: Stad Mechelen  
Adviseurs: ABT (stabiliteit), Studiebureau Macobo (VC), RCR (technieken)
Locatie: Mechelen 
Oppervlakte:  m² 
Timing: 2021 - 
Budget: € 6.500.000   
Status: in ontwerp

Renders: Korteknie Stuhlmacher architecten

Projectondersteuning I Samenwerking

Renovatie en herbestemming van voormalige kerk naast het Predikheren in Mechelen. De stad Mechelen wil de kerk inzetten als ‘culturele hub’, een eigentijdse en inclusieve ontmoetingsplek.

Bij de inrichting blijft de imposante ruimte van de kerk bewaard. Het basisidee gaat uit van een vrij te gebruiken zaal omringd door ondersteunende functies. De zaal blijft volledig vrij van obstakels en vaste inrichtingselementen. Afhankelijk van de evenementen zal het publiek plaats kunnen nemen op een aantal rijen losse stoelen of op een uitklapbare tribune, die op verschillende plekken kan worden opgeborgen achter een gordijn. Ook staande recepties of aan tafel zittende activiteiten kunnen worden voorzien.

Naast de stadsbibliotheek
Alle toevoegingen in het interieur zijn door hun kleur- en materiaalgebruik met elkaar verwant. Ze zijn duidelijk als nieuwe laag in het gerestaureerde gebouw afleesbaar. Voor constructie en afwerkingen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hout, in combinatie met slanke stalen elementen. De toevoegingen, zachte natuurlijke kleuren en het gekozen materialenpalet refereert aan de materialisatie van Het Predikherenklooster.

Integrale toegankelijkheid 
Bij het ontwerp werd maximaal ingezet op ‘integrale toegankelijkheid’. Het huidige voorontwerp houdt rekening met voorzieningen om het gebouw ‘bereikbaar, betreedbaar, bruikbaar en begrijpelijk’ te maken. Hierbij is het uitgangspunt dat iedere bezoeker of gebruiker van het gebouw zich zelfstandig, veilig en comfortabel moet kunnen bewegen

Bureau Bouwtechniek
BB werd aangesteld voor de opmaak van het bestek en neemt de controle van de uitvoering voor zijn rekening.

BB team: ir. arch. Gert Biebauw, ir. arch. Marie Lievrouw