The Grand is kandidaat voor de Belgian BIM-Award 2024

08.10.2024
The Grand is een goed voorbeeld van een geslaagde samenwerking waarin een mooie rol weggelegd is voor de innovatieve toepassingen van BIM.
002885 3 D View RG BT 3 D 02 Animation HDN

We benaderen elk project als een BIM-project. Het BIM-model staat daarbij centraal. Dit model biedt vroegtijdige gedetailleerde ontwerpen, nauwkeurige kostenramingen, en haalbaarheidsanalyses. De 3D-visualisatie geeft ons meer inzicht dan traditionele 2D-plannen, en zorgt voor consistente documentatie doordat geometrie en informatie direct gekoppeld zijn aan de output.

Kortom, het BIM-model fungeert als een dynamische digital twin die de werkelijkheid nauwkeurig weergeeft en ons helpt weloverwogen beslissingen te nemen.

002885 3 D View RG BT Persp 01 Animation HDN

Erfgoedbehoud

Bij The Grand werden we geconfronteerd met de complexiteit van het integreren van een te behouden bouwdeel. In dit geval ging het om de restauratie van de historische gevel. Deze uitdaging zien we steeds vaker, niet alleen bij beschermd erfgoed, maar ook bij herbestemmingsprojecten van bestaande gebouwen.

Voor The Grand bouwden we een BIM-model op basis van een puntenwolk van de gevel. Dit model vormde de basis waarrond de nieuwe constructie ontworpen werd. Cruciaal hierbij was een grondige analyse van de bestaande situatie, waarbij de primaire assen van het gebouw werden afgeleid. Daarnaast maakten we gedetailleerde 2D-gevelplannen om alle nuances van de bestaande toestand nauwkeurig vast te leggen.

Met BIM konden we de balans tussen oud en nieuw efficiënt beheren en zowel restauratie als nieuwbouw naadloos integreren.

002885 3 D View RG Persp 01 HDN

Duurzaam bouwen met BIM

BIM heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de duurzaamheid van "The Grand". Het stelde het projectteam in staat om efficiënter te werken, grondstoffen te besparen, en energiezuinige oplossingen te implementeren, wat resulteerde in een duurzamer en toekomstbestendig gebouw.

De impact van BIM op de duurzaamheid van het project kan als volgt worden samengevat:

  • Betere inzichten in het ontwerp: BIM verbetert de aanpasbaarheid van het ontwerp door de impact van sloop of behoud van bestaande structuren inzichtelijk te maken via een gedetailleerd 3D-model, wat faalkosten vermindert en duurzame keuzes bevordert.
  • Digital Twin en Urban Mining: BIM faciliteert urban mining en gericht beheer en onderhoud van het gebouw, wat bijdraagt aan energiebeheer en vermindering van verspilling.
  • Optimalisatie van materiaalgebruik: BIM stelt nauwkeurig de benodigde hoeveelheden materiaal vast, resulterend in efficiënter gebruik, minder verspilling en een lagere milieu-impact.
  • Verhoging van het gebruikerscomfort: BIM controleert het ontwerp op vrije hoogtes en oppervlakten, en besteedt extra aandacht aan trappen en brandcompartimenten, wat veiligheid en comfort verhoogt.
  • Verbeterde thermische prestaties en energiebeheer: BIM ondersteunt de controle op thermische prestaties en optimaliseert thermische isolatie, resulterend in energiebesparing en een kleinere ecologische voetafdruk.
  • Samenwerking en kostenbesparing: BIM bevordert samenwerking tussen partners, wat leidt tot duurzame en efficiënte oplossingen en een afname van bouwafval met 20-30%.
  • Prefab en modulaire bouwtechnieken: BIM maakt prefab- en modulaire bouwmethoden mogelijk, die minder afval en energieverbruik genereren, en 20-30% energiebesparing opleveren.


Ontdek onze visie op BIM