Zak World of façades

18.09.2024
Raf De Preter en Ruben Van Vooren spreken op deze studiedag over de ontwikkeling van een beoordelingskader dat de professionele opdrachtgever helpt bij het inschatten van gevelrenovatiestrategieën.
Aarlen Trier3

Zak World of Façades is een internationale studiedag rond gevelontwerp en -techniek die voor het eerst in Brussel plaatsvindt. Het event richt zich op duurzame innovaties en zoomt in op de uitdagingen voor de bouwsector m.b.t. de bouwschil.

Duurzame of 'goede' architectuur en bouwtechnologie moet met steeds meer parameters rekening houden. Op gebouwniveau heeft de overheid daarom al een beoordelingskader ontwikkeld binnen de duurzaamheidsmeter GRO. Bureau Bouwtechniek detecteerde een gelijkaardige behoefte aan een praktisch, maar wetenschappelijk beoordelingskader voor ontwerpbeslissingen op elementniveau.

Brussels housewarming 569 A7963 Aangepast
Kopie van Rubens 5th

Beoordelingskader ter ondersteuning van beslissingen in gevelrenovatieprojecten

De lezing van Raf en Ruben richt zich op het ontwikkelen van een gestructureerd kader om gefundeerde keuzes te maken binnen gevelrenovatie- en herontwikkelingsprojecten.

Hierbij komen twee belangrijke onderwerpen aan bod:

  • Haalbaarheidsstudie van een gevel als sleutelelement in circulaire herontwikkelingsprojecten
  • Betrokkenheid en geïntegreerde vertegenwoordiging van verschillende expertisedomeinen in een vroeg stadium: een praktisch kader

Daarnaast zullen er tijdens de lezing verschillende voorbeeldprojecten worden toegelicht. Deze praktijkvoorbeelden illustreren hoe het beoordelingskader in de realiteit wordt toegepast, en laten zien hoe gevelrenovaties kunnen bijdragen aan circulaire herontwikkeling en duurzame gebouwtransformaties.

Haalbaarheidsstudies verhogen de kwaliteit, reduceren onzekerheden en stimuleren innovatief hergebruik van gevelmaterialen. Deze studies kunnen zich richten op zowel gevels als materialen. Als wij het voor het zeggen hebben, gaan we voor de geïntegreerde aanpak.

Ontdek het volledige programma

2 oktober 2024

Leefmilieu Brussel

Havenlaan 86C, 1000 Brussel