Voorgevel draft 2531

Sporthal De Rode Loop

abv+ architecten stelde ons aan als duurzaamheidsadviseur voor de ontwikkeling van de uitbreiding van sporthal de Rode Loop in Merksem.
  • Architect: abv+ architecten

  • Bouwheer: Stad Antwerpen

  • Opdrachtgever: Antwerpse Bouwwerken

  • Budget: € 4.523.000 (incl. erelonen)

  • Timing: 2016 - 2019

  • Status: Gerealiseerd

  • Fotograaf: abv+ architecten

Duurzaam

Het streefdoel is een integrale duurzame benadering in de ruime zin van het woord. Het gebouw moet door alle gebruikers ervaren worden als prettig en comfortabel in het dagelijks gebruik met een juiste balans tussen ecologische, economische en socio-culturele duurzaamheid. We zoeken daarbij naar een evenwicht tussen kostprijs op korte en lange termijn.

Een sporthal op maat

Bij de bouw van de nieuwe sporthal heeft de stad rekening gehouden met de behoeften van de rolstoelgebruikers. Zo zijn er grotere kleedkamers, extra toiletvoorzieningen en een aangepaste sportvloer. De bestaande inkomhal en de ruimte buiten zijn onder handen genomen zodat de sporthal makkelijk bereikbaar is en bovendien zijn er meerdere parkeerplaatsen voor mensen met een handicap voorzien.

Duurzaam gebouw

Voor de bekleding van de buitengevel is Thermowood, een duurzame houtsoort zonder chemicaliën, gekozen. De toiletten maken gebruik van gerecupereerd regenwater en op de kleedkamers is er een groendak. De energie wordt opgewekt door zonnepanelen en zonneboilers voorzien het sanitair van warm water. Overal wordt gebruik gemaakt van LED verlichting en driedubbel glas. Om de biodiversiteit te stimuleren, worden op het dak bijenkorven gezet en er komt ook een insectenhotel.

Frederikbeyens Sporthal Rode Loop 25

Duurzaamheidsmeter

We volgen de werken op a.d.h.v. duurzaamheidsmeter GRO van de Vlaamse overheid.

GRO bezit alle criteria die gerelateerd kunnen worden met duurzaam bouwen. Deze tool maakt de verschillende duurzame aspecten meetbaar en stelt ons in staat ze tijdens de verschillende fases van een bouwproject – ontwerp, uitvoering en oplevering – aan elkaar te linken. We zijn ervan overtuigd dat deze werkmethode de sleutel is tot de realisatie van een duurzaam gebouw.

GRO wordt in dit project gebruikt als begeleidings- en evaluatietool.

Duurzaamheidsmeter GRO is de ideale tool om in opdrachten als deze de duurzaamheid van een project te bespreken en naar een hoger niveau te tillen.

Zomercomfort

De dynamische temperatuurberekeningen worden uitgevoerd aan de hand van het softwarepakket Capsol (Physibel).

Capsol is een thermisch simulatieprogramma om dynamisch warmtetransport tussen verschillende ruimtes te bepalen, rekening houdend met de warmtecapaciteit van deze ruimtes en de zonnestraling. De thermische eigenschappen van wandopbouwen en beglazing kunnen hierbij gedetailleerd ingegeven worden. De gemiddelde gelijktijdige bezetting wordt voor elke ruimte weergegeven. Uitzonderlijke evenementen met meer personen kunnen afwijkingen op de resultaten geven

Naar nog meer comfort & welzijn

Uit Team Duurzaamheid, Energie & Comfort (1)

Jona

ir. arch. Jona Van Steenkiste

Energie- en duurzaamheidsadviseur
EPB-verslaggever
E-mail |
Untitled 02555

GRO wat?

Onze duurzaamheidsadviseurs vertellen u graag hoe GRO ook impact kan hebben op uw project. En op de wereld.

TAGS: duurzaamheidsadvies| GRO| TOTEM