Maken we onze GROte voornemens waar in 2023?

21.11.2023
Begin dit jaar lanceerden we in Circubuild de slogan: BB heeft GROte voornemens! Hoever staan we ondertussen? Wat hebben we gerealiseerd?
GRO

Onze duurzaamheidsadviseurs dromen ervan om gebouwen groener en efficiënter te bouwen. Om die dromen gestalte te geven staan ze mee aan de wieg van de ontwikkeling van tools die de duurzaamheid van gebouwen meten en optimaliseren.

Banner circubuild nieuwsbrief gro nl

GRO

De duurzaamheidsmeter GRO is zo’n tool, ontwikkeld door het Facilitair Bedrijf, met de ambitie om via een geïntegreerd ontwerpproces tot toekomstgerichte gebouwen te komen. Het probeert kwalitatieve aspecten rond duurzaam bouwen toch meetbaar te maken en kan voor alle soorten gebouwen gebruikt worden.

We zijn steeds een grote voorstander geweest van het instrument en hebben ons reeds van in het begin hierin verdiept en gespecialiseerd. Sinds 2022 zetten we ons in voor de ondersteuning aan de drie gewesten: onze duurzaamheidsadviseurs Jona Van Steenkiste en Katrien Van Lierop beheren de helpdesk en geven de Nederlandstalige opleidingen. Zij doen dit in samenwerking met ICEDD die het Franstalig gedeelte op zich neemt.

Bovendien werkt Jona ook mee aan de omschakeling naar de intergewestelijke versie die binnenkort gelanceerd wordt. Dit doet hij door feedback te geven op de huidige versie, de verschillende criteria grondig te screenen en te updaten, input aan te leveren over nieuwe criteria, om vervolgens finaal de testversie uit te proberen en te evalueren.

Kopie van Circulariteit boven 1

Cijfers

Concreet gaven Katrien en Jona in 2023 twee online introductiesessies en drie uitgebreidere opleidingen in Gent, Leuven en Brussel en dit voor in totaal 436 deelnemers. De feedback die ze uit eerste gebruikershand krijgen over de werking van GRO implementeren ze rechtstreeks in de nieuwe intergewestelijke GRO.

Daarnaast passen we bij Bureau Bouwtechniek sinds het ontstaan van GRO de tool ook toe in onze projecten. Katrien en Jona merken een stijgende interesse in de tool. Deze zomer bereikten ze in de geschiedenis van BB een record aan opstartende GRO-projecten! In een aantal van deze projecten werd GRO opgelegd door de opdrachtgever. Maar ook op eigen initiatief schoven we GRO naar voren om duurzaamheid te stimuleren en op te volgen.

GRO wordt voornamelijk gebruikt als inspiratietool en communicatiemiddel. Het maakt praten en keuzes maken omtrent duurzaam bouwen eenvoudiger en duidelijker voor iedere partij aan tafel. Jona en Katrien geloven dat ze hiermee duurzaamheid naar een hoger niveau tillen en zo het verschil kunnen maken.

Lessons learned

Duurzaamheid is bespreekbaarder geworden. Je hebt een kapstok om op terug te vallen die erover praten concreet maakt. Het is niet enkel van toepassing op de grote nieuwbouw projecten met ruim budget, maar ook op kleine renovatieprojecten. Residentieel, kantoor, commercieel, cultureel,… GRO is functie overschrijdend.

Maak kennis met onze duurzaamheidsadviseurs.

Uit Team Duurzaamheid, Energie & Comfort (2)

Jona

ir. arch. Jona Van Steenkiste

Energie- en duurzaamheidsadviseur
EPB-verslaggever
E-mail |
KatrienVL

ir. arch. Katrien Van Lierop

Energie- en duurzaamheidsadviseur
E-mail |
Untitled 02555

Interesse in GRO?

Neem contact op met Jona of Katrien.
Zij vertellen je meer over hoe u GRO kan implementeren in uw project.