BY7 I2635 Large 2157

Nieuw Havenhuis

Samen met Zaha Hadid Architects bouwen we een nieuw onderkomen voor het Havenbedrijf van de stad Antwerpen.
Winnaar Mipim Award Refurbished Buildings 2018
 • Architect: Zaha Hadid Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek

 • Bouwheer: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

 • Oppervlakte: 12.000 m² (kantoorruimte)

 • Budget: € 59.000.000

 • Timing: 2009 – 2016

 • Status: Gerealiseerd

 • Fotograaf: Sarah Blee

 • Adviseurs: Studiebureau Mouton (stabiliteit), Ingenieursbureau Ingenium (technieken), Daidalos Peutz (akoestiek), Origin (restauratie), FPC (brandveiligheid)

Als uithangbord van de tweede grootste Europese haven en vijfde op wereldschaal, groepeert het nieuw Havenhuis de verschillende diensten van het Antwerpse Havenbedrijf op één locatie, op de grens tussen haven en stad.

BB havenhuis BY7 I2313 2149
Havenhuis 0107 992015 1675

Het nieuw Havenhuis bestaat uit de voormalige brandweerkazerne en een elegant, balkvormig volume dat er bovenop getild is.

 • Het nieuwe volume steunt op sculpturale pijlers waarvan er enkele de overdekte binnenplaats van de brandweerkazerne doorboren.
 • Een glazen kolom die het nieuwe volume toegankelijk maakt, bestaat uit een panoramische liftkoker.
 • De nieuwbouwgevels zijn opgebouwd uit glazen driehoeken die lichtjes geroteerd staan ten opzichte van elkaar zodat de lichtinval steeds veranderende reflecties oplevert.
141s Zaha HH Samen 1020 PP 1042

BIM en façade- engineering

Onze collega's leverden een wezenlijke bijdrage aan het ontwerp van de façade. Ze vertaalden het oorspronkelijk ontwerp van Zaha Hadid Architects naar een budgettair haalbaar en technisch maakbaar ontwerp met behulp van BIM.

Het BIM model, de grafische uitwerking en voorstelling van de glasgevels werden met de Revit Architecture software ontwikkeld. Ons BB team is erin geslaagd om werkwijzen in Revit te ontwikkelen die het tekenen en modelleren van dergelijke complexe geometrieën mogelijk maakt zonder daarbij aan de esthetiek van de architect te raken.

Na wedstrijd, conceptuele uitwerking en beschrijving leidden onze architecten ook het uitvoeringsproces.

Ontdek hoe onze gevelexperten er in slaagden de gevel uitvoeringsklaar te maken

Haven 930
Havenhuis 10022015 5821 1192

Prefabricage

In een streven naar vereenvoudiging in uitvoering en financiële risicobeperking, koos het ontwerpteam ervoor om verschillende componenten van het nieuw Havenhuis prefab te voorzien. De stalen structuur, de driehoekige façade en het atrium dak zullen in grotere, transporteerbare delen geprefabriceerd worden. Met name de montage van de façade is een niet alledaagse en gigantische puzzel-uitdaging geworden.

Als uitvoerend architect helpen we de ontwerpende architecten met alle technische en financiële vraagstukken, zodat zij zich volledig op het ontwerp kunnen toeleggen. We controleren ook de uitvoering en zorgen ervoor dat de doelstellingen en het plan steeds kraakhelder zijn voor alle partners, zodat we samen onze dromen kunnen waarmaken.

Brussels housewarming 569 A7997 Aangepast

"De projectie van het grid op de gevel leidde voor de kopse vlakken tot een verdeling in zeer grote panelen. Om tot een maakbaar gevelsysteem te komen, hebben we het patroon in samenspraak met Zaha Hadid Architects gewijzigd naar een combinatie van verschillende projecties en zijn er aanpassingen aan het volume doorgevoerd. Die aanpassingen zijn minimaal, maar verbeteren in grote mate de bouwtechniek." Gert Biebauw

Lees het volledige interview
Paulus 15th

"Bij Bureau Bouwtechniek zetten we in 2009 onze eerste BIM-stappen bij de realisatie van het Antwerpse Havenhuis zoals het ontworpen werd door Zaha Hadid Architects. Door BIM kregen we het complexe gebouw en de aansluitingen onder controle. De mogelijkheid om in 3D componenten te modelleren, hieruit plannen te genereren en al in de ontwerpfase potentiële conflicten op te sporen, vormde een enorme meerwaarde voor de workflow. Ook de transparantie was een groot voordeel. Binnen ons bureau kon iedereen bij de uittekening van de plannen meteen nagaan of ze onderling (in)consistent waren."

Aan het woord is prof. ir. arch. Paulus Present, BIM-manager en early adaptor.

Download het bijzondere BIM-verhaal van Paulus

Maak kennis met ons projectteam:

Uit Team Architectuur (publieke sector Vlaanderen) (2)

Gert

ir. arch. Gert Biebauw

Directeur
Projectarchitect
E-mail |
IlseD

arch. Ilse Deckmyn

Projectarchitect
E-mail |

Uit Team Veiligheid (1)

Babs

arch. Barbara Arts

Projectarchitect
Veiligheidscoördinator
E-mail |

Uit Team Kennis Innovatie & Technologie (2)

Jan Moens kennispartner 3379

prof. arch. Jan Moens

Algemeen directeur
Hoofd afdeling research & ontwikkeling
Gedelegeerd bestuurder
E-mail |
Nadja

ir. arch. Nadja Van Houten

Directeur
Bestuurder
E-mail |

Uit Team Computer Aided Design & BIM (1)

PAULUS

prof. ir. arch. Paulus Present

BIM manager
Technisch ontwerper
E-mail |

Uit Team Renovatie, Restauratie & Onderhoud (1)

BB Arno oct 2014

ir. arch. Arno Van Hulle

Projectarchitect
Onderhoudsadviseur
E-mail |
3 815 IMG 4078 1159 BB havenhuis5354 jan2015 1178 BB havenhuis 0789 1729 BB havenhuis 6 april 684 2056 BB havenhuis 4321 2133 DSCN0721 90