Gert Biebauw aan het woord in Plan Magazine

12.01.2017
Projectarchitect Gert Biebauw vertelt hoe we het gevelconcept van Zaha Hadid Architects vertaalden in een maakbaar project.
BOB Havenhuis web 103 2733
BY7 I2634 8 bit Large 2156

Dankzij de ambities van het Havenbedrijf Antwerpen is de stad met het Havenhuis
een iconisch gebouw rijker. Naast het centraliseren van de administratie, wil de Port of Antwerp met het Havenhuis ook de kracht van de tweede grootste haven van Europa verzinnebeelden.

Voor de bouwtechnische uitwerking en de coördinatie van het enige gebouw in België naar haar concept, is Zaha Hadid Architects in zee gegaan met Bureau Bouwtechniek (BB). Een uitdaging van formaat. De betreurde sterarchitecte mag immers de gave bezitten om prestigieuze gebouwen te ontwerpen, hun uitvoering staat zelden voor eenvoud.

BB havenhuis 4306 2130

Zaha Hadid Architects heeft samen met Bureau Bouwtechniek de wedstrijd gewonnen voor het Havenhuis, het nieuwste landmark van Antwerpen dat in september 2016 in gebruik is genomen.

Ingenieur-architect Gert Biebauw, de projectverantwoordelijke van Bureau Bouwtechniek voor het Havenhuis, licht de samenwerking toe.

  • Tot aan het Definitief Ontwerp - in de periode waar de klemtoon ligt op het ontwikkelen van een gebouwconcept en de afstemming ervan op het programma van eisen - heeft Zaha Hadid Architects de leiding binnen het ontwerpteam en is de rol van BB ondersteunend en geconcentreerd op regelgeving, budgetten en en materiaalonderzoek.
  • Vanaf het Definitief Ontwerp – wanneer concepten worden vertaald in technische details en uitvoeringstekeningen - neemt Bureau Bouwtechniek de leiding binnen het ontwerpteam. BB maakt de bouwkundige tekeningen, details en bestekken op voor de aanbesteding.
  • Tijdens de uitvoeringsfase behoudt Bureau Bouwtechniek de leiding over het ontwerpteam en zit het de werfvergaderingen voor.

Lees het volledige interview

BB havenhuis BY7 I2384 2151 BB havenhuis 3748 2086 121s Zaha HH Render Ext04 0310 PP 83