Masterplan Divercity

Masterplan Divercity

Samen met V+ architecten bouwen we een kinderdagverblijf, kokschool, dagcentrum voor ouderlingen, park, conciërgewoning en jeugdhuis op een voormalige industriële site in Vorst.
  • Architect: V+

  • Bouwheer: Commune de Forest, Contrat de quartier Primeurspont de Luttre

  • Oppervlakte: 8.655 m²

  • Budget: € 3.528.000

  • Timing: 2011 - 2017

  • Status: Gerealiseerd

  • Fotograaf: Giulia Frigerio - Maxime Delvaux - Céline de Vinck

  • Adviseurs: Technum (buitenaanleg), Zeugma (TS), Ecorce (EPB), Daidalos-Peutz (akoestiek), R2D2 (Batex), Greisch (stabiliteit)

Divercity tracht op een voormalige industriële site ingesloten door twee treinsporen een complex van publieke voorzieningen te combineren met een groot park.

Het hoofdgebouw is georganiseerd rond een patio, een ruimte die ontstaat tussen de drie gebouwvleugels, en ontdaan van onnodige architecturale effecten. Zodoende richt het zich op de relatie tussen de eindgebruikers en het unieke landschap van het perceel. Ook het jeugdhuis volgt deze logica en stelt zich als een bescheiden volume op in de schaduw van de burg.

Masterplan Divercity2
Divercity Maxime Delvaux20 2331
001719 Render 01

Uitdagingen

  • de complexiteit van de site, gesitueerd tussen twee treinsporen in een zone die overstromingsgevoelig is
  • voldoen aan de voorschriften van Batex (Batîment exemplair) op cultureel, sociaal, bouwkundig en energetisch vlak

Technisch voldoen de gebouwen aan de passiefnorm met bijzondere aandacht voor isolatie - d.m.v. verhoogde isolatie en de installatie van groene daken - en luchtdichtheid, maar ook met een zeer lage energiebehoefte onder meer door de specifieke keuze van technische installaties.

Duurzaam

Het project vult een gebrek aan infrastructuur en groene ruimte in dit deel van Vorst. Door zijn omvang wordt het desondanks haar ligging in de periferie een landmark voor de gemeente.

Het project combineert hedendaagse architectuur met verhoogde energieprestaties en garandeert duurzaamheid op lange termijn zowel op cultureel, sociaal als energetisch vlak.

Water

De gebruikte materialen werden geselecteerd op basis van hun ecologische en duurzame aspecten volgens de classificaties van Nibe, duurzaamheidslabels FSC/PEFC en specifieke ecologische labels.

Er zal een systeem voor de recuperatie van regenwater geïnstalleerd worden, een deel van het dak is ontworpen als groendak en een gedeelte van het park dient als een infiltratiebekken. Zodoende reduceert het project de ondoorlaatbare oppervlaktes van de site.

Als uitvoerend architect helpen we de ontwerpende architecten met alle technische en financiële vraagstukken, zodat zij zich volledig op het ontwerp kunnen toeleggen. We controleren ook de uitvoering en zorgen ervoor dat de doelstellingen en het plan steeds kraakhelder zijn voor alle partners, zodat we samen onze dromen kunnen waarmaken.

Deze teams werkten samen aan Masterplan Divercity

Uit Team Architectuur (Franstalig) (2)

Julie J 3227

ir. arch. Julie Janssens

Projectarchitect
E-mail |
Johan 3224

prof. arch. Johan Cordonnier

Projectarchitect
Expert bouwdetails
Adviseur gevel
E-mail |

Uit Team Renovatie, Restauratie & Onderhoud (1)

Stephanie Van Goethem

ir. arch. Stephanie Van Goethem

Projectarchitect
Adviseur gevelrenovatie
Expert schadediagnose en herstelling van beton
E-mail |
178 V Ecole de Puzzle Vue Ext Parc 4738

In 2023 voegden we samen met V+ school De Puzzel toe aan deze site.

Dat wil ik zien!

TAGS: uitvoerend architect| BIM