Arthur Devisscher bekent kleur

10.10.2024
Samen met de kleurenconsulent van verfsponsor Akzobobel rondt Arthur de voorbereiding van zijn Off the Wall af.
Kleuren OTW3

We leerden Arthur kennen via curator Ephameron van het Grafixx festival in Antwerpen. We gingen met haar in gesprek over de jonge kunstenaar die haar reeds opgevallen was tijdens zijn studies illustratie aan de Luca School of Arts in Gent.

-Hoe is Arthur op je radar gekomen?

Arthur heeft in het begin van zijn masterjaar zijn portfolio aan mij voorgelegd, en ik was toen al onder de indruk van de rijke visuele wereld die hij had opgezet in zijn bachelorjaren. Ik heb zijn beide jury’s ook mee mogen lopen, en in die zin dus wel de grote stappen kunnen zien die hij heeft gemaakt onder de intensieve inhoudelijke begeleiding in het masterjaar.

Na zijn afstuderen heeft mededocent Steve Michiels hem geselecteerd om deel te nemen aan onze tentoonstelling Grafixx Graduates, waarin we 4 à 6 afstudeerprojecten uit Vlaanderen en Brussel laten kennismaken met het publiek. Daarna heb ik hem vanuit Grafixx samen met twee andere jonge kunstenaars uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie in Destelheide. Deze residentie mondde uit in een zeer geslaagde tentoonstelling.


Deze tekenaar verdwijnt tijdens de creatie in zijn werk, dwaalt er oeverloos in rond, om, hopelijk, wanneer hij gevonden heeft wat hij zocht, weer te verschijnen.


-Wat heeft hij volgens jou in zijn mars?

Ik zie Arthur als een enorm gemotiveerde beeldenmaker, die maakt vanuit een drang om te creëren, een passie voor het tekenen. Hij is als een spons: hij laat zich inspireren door zijn omgeving, referenties, makers, verhalen, faits-divers en verwerkt die vervolgens tot een heel eigen, wervelend universum waar je als buitenstaander maar niet op uitgekeken raakt.

-Wat kan een kans als Off the Wall voor hem betekenen in zijn parcours?

Ik hoop dat deze muurschildering voor hem een kans kan bieden om groot te denken en te werken, hem van het blad op zijn bureau weg te halen. En dan naar de toekomst toe ook groot te blijven denken, wie weet misschien op canvas te beginnen werken?

ARTHUR 4 1600x1135
ARTHUR 3 1600x1266

-En hoe zie jij dat, Arthur?

Deze opdracht laat me mijn grenzen verleggen. Ik maakte enkel relatief kleine potloodtekeningen. Dus dit is van een hele andere schaal. Ik was altijd wel al benieuwd hoe mijn tekeningen vorm zouden krijgen wanneer ik groter zou werken.
Ook denk ik dat het gebruik van verf wel verfrissend kan zijn voor mij, even weg van de kleurpotloden. Ik zal dingen sowieso op een andere manier moeten oplossen dan ik dat op een blad papier doe.

Grafixx festival

Tijdens de twaalfde editie van Grafixx neemt een internationale selectie grafische kunstenaars je mee op zoek naar de tradities van vroeger, vandaag en morgen.

21-22-23-24 november in De Studio

Bekijk het programma van Grafixx