Kopie van 3000 TOTEM 8

Circulair bouwen

Van sloop naar demontage. Van lassen en lijmen naar nagelen en schroeven. Onze kringloopspecialisten begeleiden u graag in de transitie van lineair naar circulair.

Een gebouw is circulair of is niet (meer)

Een nieuwbouwproject is in de nabije toekomst niet meer volledig nieuw. En niet alle materialen eigendom van de gebruiker. Circulair denken en bouwen is ondertussen de norm. Of zou dat moeten zijn.

Onze specialisten circulair bouwen motiveren hun klanten om de principes van circulair bouwen te implementeren in hun projecten. Niet tabula rasa gewijs, wel op maat van uw project, het gebouw en de locatie.

Harvest Bay 3933

Circulair bouwen houdt gebouwen, elementen en materialen in de kringloop. En daar dragen we samen met u graag een steentje aan bij.

Wat is dat nu eigenlijk, een circulair gebouw?

Een circulair gebouw is

  • een tijdelijke samenkomst van producten, componenten en materialen
  • met een gedocumenteerde identiteit,
  • in een vorm die voor een bepaalde periode een omschreven functie vervult,
  • waarbij de herkomst en mogelijke herbestemming gedocumenteerd zijn
  • en blijven.

Bij de aan- en afvoer van materiaal ligt de focus op behoud, hergebruik, upcycle en ten slotte recycle. De volgorde is niet toevallig.

Circulair bouwen heeft niet het gebouw als einddoel.
ir. arch. Nadja Van Houten
Nadja

In een interview met Circubuild laat Nadja Van Houten, circulair bouwen specialist van het eerste uur en lid van Team Kennis, Innovatie & Techniek, in haar circulaire dromen kijken.

“Ik durf te stellen dat wij mee zijn met alles wat beweegt rond circulair bouwen. Wij spitsen ons vandaag niet toe op één specifiek aspect van het duurzame bouwprincipe, maar hanteren een holistische kijk en proberen in elk project steeds de meest haalbare mix van circulaire ingrepen toe te passen."

Lees het interview

Kennis en onderzoek

Van bij de start onderzochten we mee hoe de bouwsector circulair kon evolueren.

We blijft kennis vergaren door o.a. deelname aan talrijke studiedagen en masterclasses, aan kennisdelingsprojecten van de VUB en Vlaanderen Circulair, workshops van NAV, brainstormsessies met fabrikanten en de Green Deal Circulair Bouwen.

We leiden verschillende onderzoeksproject met de steun van Vlaanderen Circulair.

Dat betekent voor u dat we bij de circulaire pinken zijn en dat we in elke samenwerking de principes van circulair bouwen met verve zullen verdedigen. Uiteraard steeds binnen de context en de mogelijkheden van uw project.

Ontdek meer over wat innovatie en onderzoek voor ons betekenen Bekijk portfolio
Kopie van Circulariteit boven 1

Benieuwd naar de circulaire optimalisaties van uw project?

Jona of Katrien zitten voor u klaar.

Andere vormen van advies duurzaam & circulair bouwen

Integrale duurzaamheid

Wij geven u onderbouwd advies voor een volhoudbare wereld.
Meer over Integrale duurzaamheid

Milieu-impact materialen

Een levenscyclusanalyse berekent de totale milieu-impact van uw bouwproject. Zo ver was u al. Wij gaan een stap verder in uw zoektocht naar optimalisaties.
Meer over Milieu-impact materialen