Pompentoren Ichtegem

Pompentoren Ichtegem

Samen met Studio Pallesh renoveerden we de voormalige pompentoren tot een uitkijktoren van waaruit je de omgeving kan observeren.
  • Architect: Studio Pallesh en Studio Blad

  • Opdrachtgever: Gemeente Ichtegem

  • Timing: 2021-2024

  • Status: Gerealiseerd

  • Adviseurs: BAS (landschap)

De pompentoren in Eernegem bevindt zich langs de Stationsput en de voormalige spoorlijn 62, die nu een recreatieve fietsroute is. Het is het voormalige pompgebouw voor de waterbevoorrading van het spoorwegennet in de regio.

Deze toren moet omgevormd worden tot een uitkijktoren van waaruit je de omgeving kunt observeren. Zo wordt een stukje erfgoed langs de G62 beleefbaar gemaakt.

1000023151

Radicale aanpak

Om de schoonheid en elegantie van het bestaande pompgebouw te behouden is gezocht naar een ingreep waarbij de bestaande kenmerken versterkt en letterlijk verheven worden. De top van de bestaande toren wordt afgezaagd en zal als uitkijkplateau dienen. Een nieuw toe te voegen constructie zal de drager worden van het plateau.

Constructie en routing zijn met elkaar verweven. De trapbomen dienen als windverbanden en de bordessen koppelen de kolommen met elkaar voor een constructief en dragend geheel. Dit nieuwe deel zal bekleed worden met een gaasnet om de ingreep diffuus en onopvallend in zijn omgeving te laten lijken.

De uitkijktoren bied op 18 meter hoogte zicht op de polders, weilanden en de hoogteaccenten in de nabije omgeving.

390.000 euro

Met het project is een investering van 390.000 euro gemoeid. Daarvan werd 150.000 euro gesubsidieerd door de provincie, via het agentschap voor toerisme Westtoer. De vernieuwing van de Pompentoren kadert binnen Horizon 2025, het project waarmee twintig nieuwe uitkijkpunten gerealiseerd worden in West-Vlaanderen.

Als uitvoerend architect helpen we de ontwerpende architecten met alle bouwtechnische en financiële vraagstukken, zodat zij zich volledig op het ontwerp kunnen toeleggen. BB controleert ook de uitvoering en zorgt ervoor dat de doelstellingen en het plan steeds kraakhelder zijn voor alle partners, zodat we samen onze dromen kunnen waarmaken.

Maak kennis met ons projectteam

Uit Team Architectuur (publieke sector Vlaanderen) (1)

B B Lieslot Prinsie 7281 Large Medium

arch. Lieselot Prinsie

Projectarchitect
E-mail |
TAGS: uitvoerend architect