Kantoorgebouw Aarlen-Triergebouw

Architect: TRANS architectuur I stedenbouw, Util en CES i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: BPI Real Estate en AG Real Estate
Timing: 2021 - 
Status: in ontwerp

Projectondersteuning I Samenwerking

Renovatie van het huidige gebouw tot een innovatief kantoorgebouw met bijzondere aandacht voor het welzijn van de gebruikers en met behoud van zijn kenmerkende bestaande architectuur.

Eén van de markante jaren 70-gebouwen in het hart van de Europese wijk in Brussel – het gebouw 'Aarlen-Trier' - zal in de komende jaren een indrukwekkende renovatie ondergaan en daarmee klaargestoomd worden voor een duurzame toekomst. 

"Wat op het eerste zicht een duf kantoorcomplex is in de Europese wijk, wordt in deze architectuurwedstrijd met discrete elegantie opgewaardeerd. En dit volledig vanuit de filosofie van duurzaam hergebruik van gebouwen. Een goede samenwerking met de private ontwikkelaars, een sterke wedstrijd met zeer grote interesse vanwege kandidaat-architecten en een grensverleggend concept qua circulariteit omdat ook de draagstructuur van het gebouw aangepakt wordt: weer enkele stappen vooruit voor de architecturale kwaliteit! Een game-changer in de vastgoedmarkt", aldus de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret.


Onderzoekend voortraject

Bureau Bouwtechniek zette samen met de bouwheer een vooronderzoek op waarbij de kwaliteiten van het bestaande gebouw en de mogelijkheden in functie van het behouden van het gebouw onderzocht werden op het gebied van bouwfysica, daglichttoetreding, onderhoud, geveldetaillering/-advies en circulariteit.

Vergroening en duurzaamheid

Behalve naar de architectuur van het gebouw, ging er ook bijzondere aandacht uit naar duurzaamheid en vergroening. De schil van het gebouw wordt aangepakt en de technieken worden vernieuwd, om de koolstofuitstoot en de energieconsumptie sterk te beperken. Er wordt gewerkt met fotovoltaïsche panelen en warmtepompen, zodat het gebouw koolstofvrij wordt. Er wordt een BREEAM-Excellent en een Well-Gold certificaat geambieerd. 

Er wordt zo veel mogelijk groen geïntegreerd in het project, zowel op de begane grond als op de verschillende terrassen, inclusief het dakterras op de twaalfde verdieping. Het groen draagt bij tot meer biodiversiteit en verkleint het hitte-eilandeffect in de wijk. Tot slot wordt het binnengebied opengesteld om een publieke verbinding tussen de Aarlenstraat en de Trierstraat tot stand te brengen.

Bureau Bouwtechniek
BB staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architect en is verantwoordelijk voor de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek en de raming. BB leidt de controle op de uitvoering.

Bureau Bouwtechniek staat daarnaast in voor :

  • advies bouwfysica en duurzaamheid, waarbij de milieuprestatie van het gebouw berekend wordt met behulp van TOTEM; 
  • dynamische simulaties en daglichtberekeningen van de kantoren; 
  • hygrothermische analyses voor de binnenisolatie; 
  • thermische analyses van de bouwknopen; 
  • EPB-advies om een energiezuinig gebouw te bekomen.

BB zal ook instaan voor de studies brand.

BB team: ir. arch. Joris Minnen, ir. arch. Sofie April, ir.arch. Robbe Verelst