Masterplan Rubenskasteel Zemst goedgekeurd

04.10.2024
De kogel is door de kerk - of liever, door het kasteel: het Rubenskasteel wordt een bruisende plek gewijd aan Rubens, met een brasserie, gastenverblijf en ruimte voor congressen en verenigingen.
Rubenskasteel Omgeving

Na een uitgebreid participatietraject met buurtbewoners, lokale ondernemers en experten maakte Toerisme Vlaanderen in maart 2023 twee mogelijke toekomstscenario’s bekend: het kasteel als een plek om te ontsnappen aan de drukte van elke dag, of toch eerder het kasteel als een levendige plek voor een breed publiek.

Het masterplan omvat de restauratie van het kasteel, de voorburcht en de vijvers en een visie op het toekomstig gebruik van de gebouwen en de buitenruimte. Het kasteelterrein wordt een vrij toegankelijk park om de landschappen van Rubens te verkennen en te ervaren. De site zal toegankelijk zijn voor erfgoedliefhebbers, recreanten en de lokale bevolking, terwijl de bestaande natuurwaarden worden gerespecteerd en verbeterd.

De eerste restauratiewerkzaamheden starten in 2027 en de grote opening is gepland voor 2030.

Erfgoed en Visie ontwikkelde in samenwerking met Omgeving, Dott Achilles een ambitieus masterplan voor deze unieke site. Wij stonden hen daarin bij als duurzaamheids- en energieadviseur.

Ontdek meer over het duurzaamheidsgehalte van het masterplan
Rubenskasteel Omgeving1