Gerechtshof Britselei in Aplus

26.02.2024
Collega Michaël De Roeck op stap met het ontwerpteam van het gerechtshof en een journalist van A+
Kopie van 3000 TOTEM 2

ir. arch. Michaël De Roeck werd in 2016 als projectleider van Bureau Bouwtechniek aan het ontwerpteam van het gerechtsgebouw toegevoegd. We vroegen hem hoe hij terugblikt op deze periode die na drie intense werfjaren, met de opening van het gebouw aan de Britselei zijn ontknoping kreeg.

“Voor je aan een project van deze schaal kan beginnen, moet je je inwerken in het concept van de ontwerpend architect HUB i.s.m. Origin en Marge architecten. Op basis daarvan hebben we verschillende bouwtechnische onderzoekstrajecten uitgestippeld om het ontwerp verder af te stemmen op het gebouw en zoveel mogelijk onbekende factoren uit te klaren.

Samen met de ontwerpers zijn we er in geslaagd om gedurende een lange studieperiode de adviserende ingenieurs RCR, Ney & Partners, Daidalos Peutz, FPC en Obsolete te begeleiden zodat het gebouw voldoet aan alle hedendaagse veiligheids- en comforteisen. Een huzarenstuk, rekening houdend met de grote schaal van het gebouw en zijn status als beschermd monument in combinatie met de prestaties die bij een gerechtsgebouw horen. Vooral het integreren van alle noodzakelijke installatietechnieken vraagt een aanpak op maat van elk type ruimte.

Ik ben er fier op dat we als adviserende en coördinerende partner dit geheel mee hebben kunnen stroomlijnen en dat het traject relatief vlot is verlopen. Dit zegt uiteraard ook veel over de sterkte van het gezamenlijke ontwerpteam, het architecturaal concept en de goede medewerking vanuit de opdrachtgever Regie der Gebouwen en de aannemer Artes Group."

Op de vraag waar hij het meest trots op is, antwoordt Michaël (na aandringen): “het afleveren van een project van deze schaal waarbij alle partners met een positief gevoel achterblijven over de samenwerking. Daarnaast ook dat we de budgetdoelstelling vooropgesteld door de bouwheer gehaald hebben, wat voor een renovatieproject van deze schaal wel uitzonderlijk is. Om in dit omvangrijke en best complexe project hoofd- en bijzaak van elkaar te onderscheiden en te begrijpen dat niet elke square meter een discussie waard is , verdient toch ook wel een eervolle vermelding.”

Proficiat Michaël. Het gerechtsgebouw was met jou in zeer goede handen.

HU OUDG 1870 LR

Benieuwd naar het project?