Ons Team Duurzaamheid, Energie en Comfort werd ingeschakeld voor de renovatie van het glazen dak boven de Keyserszaal in het KMSKA te Antwerpen.
  • Partners: Deze opdracht in bouwteam verliep in nauw overleg met Het Facilitair Bedrijf, Artes Roegiers, Groven+ en Lion BV.

  • Opdrachtgever: Het Facilitair Bedrijf

  • Timing: augustus 2022

  • Status: Gerealiseerd

Het velum - of glas in het plafond - was reeds gerenoveerd en uitgevoerd in prismatisch glas. Om te voldoen aan de hedendaagse energienormen had het bestaande dak met glas een upgrade nodig. De koperen dakbekleding werd vervangen en de dakisolatie werd gerenoveerd conform de huidige EPB-regels.

Voor het glas van het daklicht zochten we naar een alternatief voor de oude mechanische buitenzonwering, een oplossing voor de overhitting op zolder en een low-tech manier om het lichtniveau op de muurschildering van de zaal tot een acceptabel niveau te herleiden.

Keyserzaal kmska

Aanpak

We voerden daglichtsimulaties uit om de glaskeuze in het dak én de hoeveelheid glas te sturen zodat de schilderijen van de zaal nog steeds konden genieten van daglicht van een goede kwaliteit. De schilderijen mochten niet onderhevig zijn aan degradatie van kleur en aftakeling van verflagen door een overdaad aan zonlicht.

Vanuit duurzaamheidsoogpunt werd ervoor gezorgd dat op het vloerniveau van de zaal en de trappen nog steeds voldoende daglicht aanwezig was om gedurende de helft van het jaar zonder kunstlicht de passage van de bezoekers te kunnen garanderen.

Om de doorvoerroosters in de dakhuid te dimensioneren volgens een vooraf bepaald debiet werden de natuurlijke dwarsventilatie van de zolderruimte berekend en verschildrukmetingen in situ uitgevoerd.

Keyserzaal KMSKA3 4875
Keyserzaal kmska 4874

Het resultaat is een architecturale oplossing die alvast in de eerste wintermaanden voor een aangenaam zolderklimaat gezorgd heeft zonder extra technische installaties en daglicht in de zaal toelaat met respect voor de aanwezige kunstwerken.

Maak kennis met ons projectteam

Uit Team Duurzaamheid, Energie & Comfort (2)

B B Martijn Vyncke 8087 Large

ing. Martijn Vyncke

Energieadviseur
Daglicht expert
Adviseur technische installaties
E-mail |
Emma

ir. arch. Emma Van De Steene

Energie- en duurzaamheidsadviseur
E-mail |

Uit Team Renovatie, Restauratie & Onderhoud (1)

Bert

arch. Bert Van den Bergh

Projectarchitect
Adviseur renovatie & restauratie
E-mail |

Interesse in meer daglicht?

En welk effect het heeft op ons comfort en welzijn?

TAGS: daglicht| bouwfysica comfort welzijn