BB Aalst 5102018 713725 3072

Crematorium Siesegem Aalst

Samen met Kaan Architecten bouwden we een nieuw crematorium in Aalst.
1e prijs categorie religieuze gebouwen Made I Milaan (2019)
  • Architect: Kaan Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek

  • Bouwheer: Intercommunale Westlede

  • Oppervlakte: 4.400 m²

  • Budget: € 10.000.000

  • Timing: 2012 - 2018

  • Status: Gerealiseerd

  • Fotograaf: Sarah Blee

Het ontwerp benadrukt de nauwe relatie tussen het gebouw en de natuurlijke omgeving. De binnenruimtes zijn georiënteerd binnen het landschap zodat ingesloten patio's ontstaan die het onderscheid tussen binnen en buiten doen vervagen.

BB Aalst 5102018 713826 3079

Materiaalkeuze en detaillering

De materiaalkeuze en de detaillering zijn van groot belang om tot een onverstoorde atmosfeer te komen. Voor het exterieur heeft KAAN Architecten gekozen voor de ordonnantie van zichtbeton, terwijl de binnenwanden een matte, licht oneffen cementering hebben. Het plafond is ruw, gespoten afgewerkt om tot een goede akoestische beleving te komen die past bij een dergelijke gebouwtypologie. In de familiekamers en koffiekamers is gekozen voor eiken parketvloeren. Alle ruimten drukken de essentie van de architectuur uit. Ceppo di Gré-marmer speelt hierbij een uiterst belangrijke rol. Na het zagen van de blokken zijn de platen, met een afmeting van 2,4 bij 1 meter, gerangschikt met als doel een visueel samenhangend patroon te verkrijgen. Deze methode is toegepast op de vloeren en wanden. Hetzelfde marmer is gebruikt voor de receptie in de centrale ontvangsthal, voor de bar, de pupiter, de katafalken en de hoge plinten in de binnenpatio's.

BB Aalst 5102018 713808 3077
BB Aalst 5102018 713776 3076

Duurzaamheid

Duurzaamheid is de ruggengraat van het ontwerp en uit zich in het gebruik van hernieuwbare en koolstofarme materialen, state-of-the-art warmteterugwinning systemen en nul-energieverbruik.

BB Aalst 5102018 713863 3080

Leesbaar en helder

Crematoria in België hebben traditioneel een complexere organisatie dan in andere landen. Het samenkomen met familie en vrienden voor een maaltijd is hierbij een belangrijk onderdeel. De inbreng en ervaring van de klant en de dialoog met de architect zijn cruciaal geweest voor het project. KAAN Architecten heeft een helder, leesbaar gebouw ontworpen waarin signalisatie tot een minimum is gereduceerd. De architectuur is niet enkel een opeenvolging van ruimten, maar biedt een ruimtelijke oriëntatie die ervoor zorgt dat bezoekers zich nooit verloren voelen. Het interieur roept emoties op, brengt kalmte en bevordert reflectie.

Als uitvoerend architect helpen we de ontwerpende architecten met alle technische en financiële vraagstukken, zodat zij zich volledig op het ontwerp kunnen toeleggen. We controleren ook de uitvoering en zorgen ervoor dat de doelstellingen en het plan steeds kraakhelder zijn voor alle partners, zodat we samen onze dromen kunnen waarmaken.

Maak kennis met ons projectteam

Uit Team Architectuur (publieke sector Vlaanderen) (2)

Gert

ir. arch. Gert Biebauw

Directeur
Projectarchitect
E-mail |
ILZE

arch. ilze De Backer

Projectarchitect
E-mail |

Uit Team Duurzaamheid, Energie & Comfort (1)

Jona

ir. arch. Jona Van Steenkiste

Energie- en duurzaamheidsadviseur
EPB-verslaggever
E-mail |
TAGS: uitvoerend architect| EPB