DSC01977

Centrale bedieningspost Kanaal Leuven-Dijle

Samen met ssa/xx - Guy Châtel & Kris Coremans bouwden we de centrale bedieningspost voor alle sluizen en bruggen over het kanaal Leuven-Dijle.
Genomineerde EU Mies Award 2007
  • Architect: ssa/xx - Guy Châtel & Kris Coremans i.s.m. Bureau Bouwtechniek

  • Bouwheer: NV Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen

  • Timing: 2002 - 2005

  • Status: Gerealiseerd

  • Adviseurs: Bureau Bouwtechniek (technieken), BAS/ Dirk Jaspaert (stabiliteit)

819 6445

Het centrale controlestation verzorgt digitaal de binnenvaart en bedient de 10 bruggen en 5 sluizen langs de 30 km lange loop van het kanaal Leuven-Dijle.

DSC01978

Het project

Het gebouw ligt in het midden van een groot regionaal verkeersknooppunt; op de rand van een industriële wijk, een winkelzone en een recreatiegebied. Het is een verdichting van een omgeving die vroeger louter werd gekenmerkt door infrastructuur: de kruising van de wijkwegen op 2 rotondes, de brug, de sluis en de knik in de rechte lijn van het kanaal.

"De voorpost van het industrieterrein Remy kwam in ons op, en de vanzelfsprekende manier waarop deze het landschap configureert en de industriële en recreatieve activiteiten markeert. Op dezelfde manier wilden we het gebouw een gedurfde en slanke uitstraling geven. We splitsten het programma op in kleinere elementen en stapelden ze vervolgens op 4 verdiepingen. Omdat de technische ruimtes geen daglicht nodig hebben, konden we de massa van het gebouw accentueren met grote en doorlopende oppervlakken van metselwerk. Door hun oriëntatie, proportie en grootte bieden de uitstekende ramen geselecteerde uitzichten op de omgeving.

Terwijl we met de buitenkant van het gebouw zijn aanwezigheid als tektonisch object wilden benadrukken, kozen we voor een heel andere strategie voor het interieur. Hier moet afwezigheid voelbaar aanwezig zijn. Het interieurontwerp is gebaseerd op een beperkt aantal componenten, niet om de kantoorruimte te bedekken met een uniforme stoffering, maar om elke ruimte te karakteriseren met een specifieke combinatie van deze elementen.

De versnippering en daaropvolgende stapeling van het programma had de grootte van de kamers teruggebracht tot een bijna huiselijke schaal. Het gebouw voorziet niet alleen in de infrastructuur van een kantoorruimte, maar wordt ook ingenomen door de attributen en texturen van huiselijkheid. Het wordt bewoond door verwachtingen. De huiselijkheid is opgezet als een scène."

DSC01977 DSC01975 DSC01978 DSC00010 DSC00019 DSC00004 DSC00020 DSC00013

Als uitvoerend architect helpen we de ontwerpende architecten met alle technische en financiële vraagstukken, zodat zij zich volledig op het ontwerp kunnen toeleggen. We controleren ook de uitvoering en zorgen ervoor dat de doelstellingen en het plan steeds kraakhelder zijn voor alle partners, zodat we samen onze dromen kunnen waarmaken.

Maak kennis met onze projectarchitect

Uit Team Architectuur (publieke sector Vlaanderen) (1)

Mark

arch. Mark Sette

Directeur
Bestuurder
E-mail |

Het Vlaams Architectuur Instituut schreef een artikel over de bedieningspost.

Lees het artikel
TAGS: uitvoerend architect