OO4604 O bovenbouw 5
Bij de renovatie en herbestemming van de Beursschouwburg spelen brandveiligheid en bouwfysica een cruciale rol. We zorgen ervoor dat dit iconisch gebouw een veilige, comfortabele en duurzame toekomst tegemoet kan gaan.
  • Architect: Bovenbouw Architectuur

  • Bouwheer: Department Cultuur Jeugd Media / Het Facilitair Bedrijf

  • Timing: 2024 -

  • Status: In ontwerp

  • Fotograaf: Renders: Bovenbouw

  • Adviseurs: EA+ (duurzaamheid), HP Engineering (technieken), BAS (stabiliteit), Macobo, TTAS (theatertechnieken)

Brandveiligheidsconcept in wedstrijdfase: optimalisatie van de evacuatiecapaciteit

Het brandveiligheidsconcept voor de Beursschouwburg richt zich op het verhogen van de capaciteit en gelijktijdigheid in het gebruik van de zalen, met een bijzondere focus op het evacueren van bezoekers in verschillende zalen.

Het ontwerp is gebaseerd op de geldende wet- en regelgeving, waaronder het Koninklijk Besluit (KB) Basisnormen brandveiligheid, de Brusselse wetgeving voor schouwspelzalen, het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en de Codex Welzijn op het Werk.

OO4604 O bovenbouw 1

Evacuatie en brandveiligheid: de binnenstraat als cruciale evacuatieruimte

In het ontwerp wordt de binnenstraat, die fungeert als de grote traphal en evacuatieruimte, strategisch aangewend om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Deze ruimte zal strikt brandwerend worden afgescheiden van andere delen van het gebouw. Een ontrokingsinstallatie (RWA) zal zorgen voor een continue veilige en vrije doorgang in geval van nood.

De lift in de binnenstraat wordt onderdeel van de evacuatieruimte. Door de lift te scheiden van de andere compartimenten draagt hij direct bij aan de algehele veiligheid van de binnenstraat.

Noodplan

De grote bezetting van de Beursschouwburg vraagt om vluchtwegen die zorgvuldig gecontroleerd worden op hun capaciteit. Deze worden geoptimaliseerd en aangepast aan de hedendaagse normen, met duidelijke signalisatie en een strategische plaatsing van nooduitgangen.
Samen met de brandweer en de Beursschouwburg zelf worden aanvullende maatregelen uitgewerkt om de evacuatie te versnellen. Het geheel van deze maatregelen draagt bij aan een efficiënte evacuatie en verbetering van de algehele veiligheid van het gebouw.

Met dit brandveiligheidsconcept kan de Beursschouwburg het gebruik van haar zalen maximaliseren zonder concessies te doen aan de veiligheid van bezoekers en personeel. 

OO4604 O bovenbouw 2

Brandcompartimentering en branddetectie

Naast de aandacht voor de binnenstraat wordt er in de rest van het gebouw gewerkt met compartimenten. De verdiepingen worden afzonderlijk gecompartimenteerd, zodat kleinere units van maximaal 200m² ontstaan. Subcompartimenten worden gecreëerd voor ruimtes met specifieke functies, zoals keukens, vuilnisopslag en zalen, om zo de verspreiding van brand te beperken.

Een algemene branddetectie-installatie in combinatie met de eerdergenoemde maatregelen draagt bij aan een versnelde evacuatie.

OO4604 O bovenbouw 3

Veiligheid in de foyers en trappen

Een bijzonder aandachtspunt binnen het brandveiligheidsconcept is de doorgang van de trappen die leiden naar de Zilveren Zaal, via de foyers naar de Gouden en Bronzen Zalen. Om de veiligheid van de binnenstraat als algemene evacuatieweg te garanderen, nemen we in deze foyers drie belangrijke voorzorgsmaatregelen:

  • Brandreactieklasse van materialen: De keuze valt op materialen met zo hoog mogelijke brandreactieklassen.
  • Subcompartimentering van de traphal: De traphal op de hogere verdiepingen wordt gesubcompartimenteerd, zodat een brand in de Witte Foyer de veiligheid van de evacuatie naar de Zilveren Zaal niet in gevaar brengt.
  • Organisatorische maatregelen: Er zullen geen activiteiten plaatsvinden in de foyers wanneer er in de zalen die via deze foyers geëvacueerd moeten worden, evenementen plaatsvinden.

Wil je meer weten over onze bijdrage aan de Beursschouwburg?

Onze aanpak combineert innovatieve en doordachte oplossingen en creëert een evenwicht tussen erfgoedwaarde, functionaliteit en duurzaamheid.

TAGS: bouwfysica comfort welzijn