Atelier Kanal vraagt ons als coördinerend architect voor de werf van Kanal-Centre Pompidou

02.10.2021
Op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontwikkelt de Stichting Kanal een groots museumcentrum gewijd aan moderne en hedendaagse kunst in de voormalige Citroëngarages langs het kanaal.
264169524 10159650477036000 4515868951560245576 n 4321

De winnaar van de architectuurwedstrijd is een internationaal consortium dat bestaat uit noAarchitecten (Brussel), Sergison Bates Architects (Londen) en EM2N Architekten (Zurich). Zij opereren onder de vlag Atelier Kanal.

  • De bouwvergunning is eind 2020 verleend.
  • Het gebouw zal zijn iconische vorm behouden en worden omgevormd tot een museum van 45.000 m² met openheid op de stad.
  • De opdracht werd in 5 loten verdeeld die tegelijkertijd gelanceerd worden.

De structurele werkzaamheden van de cultuurhub KANAL hebben betrekking op de stabiliteit, de constructie en het herstel van de daken van de voormalige Citroëngarage. Zij omvatten ook de bouw van 3 dakdoorbrekingen op het terrein, de renovatie van de emblematische gevels van het terrein, de bouw van alle museum-, kantoor- en conferentieruimten, de polyvalente ruimten, de ontvangstruimten en de voltooiing van het horecapaviljoen.

Start van de werkzaamheden is voorzien in maart 2022.

Kanal Centre Pompidou Wat kunnen we voor u betekenen als coördinerend architect?
Kanal is een baken voor Brussel. Het verheugt me te zien dat het project goed vordert en dat, ondanks de opeenvolgende crisissen, de herbestemming van dit enorme gebouw tot een voor de stad toegankelijke cultuurplek de laatste rechte lijn ingaat. De ontwikkeling van een museum voor moderne en hedendaagse kunst van 40.000m² in Brussel is een echte opportuniteit om bezoekers van buiten Brussel aan te trekken, de culturele nieuwsgierigheid van de Brusselaar te prikkelen en vooral de hedendaagse artistieke creatie in de hoofdstad een boost te geven. Het architectuurproject is veelbelovend en doet, met haar grote, open ruimtes, nu al dromen van een plek waar alle Brusselaars elkaar ontmoeten.
minister-president Rudi Vervoort
05 KANAL Nov 23 Tim Fisher 2023 Groot