Het stadhuis van Antwerpen is het belangrijkste renaissancegebouw in de Lage Landen. Het monument uit 1564, dat sinds 1999 op de Unesco-Werelderfgoedlijst prijkt, oogstte al kort na de realisatie internationale lof en werd talloze malen beschreven en afgebeeld.
Mede dankzij de restauratie-renovatie die via een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werd toevertrouwd aan het team rond Hub, Origin en Bureau Bouwtechniek blijft het stadhuis ook vandaag indruk maken.
HUB en Origin i.s.m. Bureau Bouwtechniek ontwierpen het architecturaal ontwerp en masterplan voor het renovatieproject op de Antwerpse Grote Markt, dat plaatsvond van 2014 tot 2022.
De voorgevel en het interieur van het stadhuis zijn volledig gerestaureerd en het gebouw is geoptimaliseerd voor energieprestaties en gebruikerscomfort. Functioneel gezien zijn er twee belangrijke veranderingen: de begane grond en de tweede verdieping van het gebouw zijn gedeeltelijk opengesteld voor het publiek en de gemeenteraadsleden en hun personeel zijn nu onder één dak verenigd.
Het stadhuis van Antwerpen staat al sinds de 16e eeuw ten dienste van de burgers van de stad. Ondanks verschillende upgrades waren de gevels en het 19e-eeuwse neorenaissance interieur toe aan een grondige restauratie.
De Belgische architectenbureaus HUB, Origin en Bureau Bouwtechniek werkten acht jaar aan het project dat de gemeenteraadsleden van de stad weer onder één dak bracht. De architecten respecteerden de essentie van de bestaande structuur - ze herstelden de historische omhulling van het gebouw en brachten de hoofdingang terug naar zijn oorspronkelijke locatie op de Grote Markt.
Na een grondige restauratie en renovatie van 3,5 jaar opent in juni het stadhuis van Antwerpen opnieuw haar deuren. Vanaf dan is het weer een echt ‘huis van de stad’. De benedenverdieping wordt een publieke ruimte en alle kabinetten komen onder één dak – conform de hedendaagse comforteisen.
En op het gebied van duurzaamheid is het Schoon Verdiep, zoals de Antwerpenaren hun stadhuis noemen, helemaal klaar voor de toekomst.
HUB, Origin Architecture & Engineering en Bureau Bouwtechniek sloegen voor dit project de handen in elkaar. Ze werden bijgestaan door Daidalos Peutz, RCR, BAS, FPC en kunstenares Germaine Kruip.
Het stadhuis van Antwerpen, UNESCO Werelderfgoed, was aan restauratie en renovatie toe. Waardevolle schilderijen waren in slechte staat, de goudlederen wandbekleding in het kabinet van de burgemeester kwam los … het gebouw voldeed niet meer aan de huidige comforteisen en was zelfs gedeeltelijk in onbruik geraakt. Zonder een stevige restauratie- campagne dreigde het monument onherstelbare schade op te lopen.
Wij strikten Barbara Pecheur en Bert Van den Bergh, respectievelijk architect en partner bij Origin Architecture & Engineering en architect bij Bureau Bouwtechniek, voor een gesprek.