Hotel Le Nouveau Palace

Architect: THV Onesitestudio - Piovenefabi - Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: SA Le Nouveau Palace
Adviseurs: HP Engineers (technieken), UTIL Struktuurstudies (stabiliteit), Daidalos (akoestiek), Plant en Houtgoed (landschapsarchitect)
Locatie: Brussel 
Oppervlakte:  7150 m²
Timing: 2018 - 2024
Budget: € 30.000.000    
Status: in uitvoering

Beelden: Onesitestudio-Piovenefabi
BIM: Bureau Bouwtechniek

Projectondersteuning I Samenwerking
Façade Engineering
Technisch advies I EPB

Uitbreiding van het Le Nouveau Palace / Crowne Plaza in Brussel. 

De verbouwing omvat zowel de renovatie van het historische gebouw als de uitbreiding van het hotel met een bijgebouw op het aanpalende perceel.  Dit hotel in art-nouveaustijl met geometrische toets uit 1909 telt 354 kamers. De capaciteit van het hotel na deze facelift zal 500 kamers bedragen. 

Nieuwbouw
De ontwerpers tekenen voor een vernieuwend architecturaal project met oog voor historische continuïteit. De gevel van het ontbrekende gebouw krijgt een sterk stedelijk karakter. Met zijn opvallende bow-windows roept het gebouw zowel de sfeer op van Brusselse architectuur uit de 20ste eeuw als dat van het naburige gebouw met toetsen van Horta.

Façade engineering 
Gezien de specifieke stedelijke context en de daarbij horende aanwezigheid van een metrotunnel werd een ver doorgedreven studie opgezet. De metrotunnel verhindert een doorlopende fundering, waardoor 2/3 van het gebouw uitkraagt boven de gelijkvloers verdieping. 

Een uitgebreid onderzoek werd uitgevoerd naar de mogelijkheden om de massieve uitstraling en materialiteit van de gevel te combineren met het fragiele evenwicht van de primaire staalstructuur, zijn inherente eigenschappen (thermische uitzetting, differentiële zetting, etc.) en de beperkte funderingsmogelijkheden. 

De technische parameters worden verder aangevuld met comforteisen volgend uit daglichtstudies en studies naar visueel comfort. Na deze analyse werd in samenspraak met het ontwerpteam de stalen structuur voorzien van gevelbekleding uit geprefabriceerde, glasvezelversterkte betonpanelen. 

BIM
Door een gedetailleerde uitwerking van het gebouw en al haar componenten in BIM wordt het ontwerp- en bouwproces gemonitord en gestuurd.

Groendak
400 m² groendak volledig ingericht voor klanten van het hotel en extern publiek met een skybar en een restaurant van 650 m² geïnstalleerd op twee verdiepingen. 

De bar met terras is een geplooid paviljoen dat bovenop het gebouw zit en een beetje verwijderd is van de boord om een landschap van terrassen en balkons te creëren dat uitgeeft op de Kruidtuin, de wolkenkrabber, de benedenstad en het Rogierplein. 

BREEAM
De renovatie en uitbreiding van Le Nouveau Palace beantwoordt aan strikte en veeleisende criteria van duurzaamheid die werden vastgelegd door het internationale BREAAM-certificaat, een vermelding die nooit eerder werd toegekend in de hotelsector in Brussel. 

Bureau Bouwtechniek staat in voor

  • Technische ondersteuning van het volledige bouwproces bij het onderzoek naar materialen, systemen en uitvoeringsmethoden.
  • Geveladvies.
  • Advies brandveiligheid bij verschillende ontwerpscenario’s.
  • De technische uitwerking van het volledige project op vlak van bouwdetaillering, bestekbeschrijving, financiële- en uitvoeringsopvolging.
  • EPB-advies en -verslaggeving

BB team: ir. arch. Guillaume Paturel, arch. Ilse Deckmyn, ir. arch. Jona Van Steenkiste, ing. Martijn Vyncke, arch. Francesca Crosby, ir. arch. Gert Biebauw, arch. ass. Christof Nollet, arch. Sebastian De Meyere, ir. arch. Robbe Verelst