Wooncomplex The Grand

Architect: David Chipperfield Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: VDD project development BV
Adviseurs: Origin (restauratie), Arjaan De Feyter (interieur), Bureau Bouwtechniek (EPB), Mouton (stabiliteit), HP engineers (technieken), Macobo (akoestiek), Advice for all (veiligheidscoördinatie)
Locatie: Nieuwpoort
Oppervlakte: 15.150 m² 
Timing: 2018 -  
Budget: € 23.000.000 
Status: in uitvoering

©Tim Fisher

Projectondersteuning I Samenwerking
Technisch Advies I EPB

Renovatie, restauratie en nieuwbouw van het als monument beschermde The Grand.

Le Grand Hôtel of The White Residence uit 1924 geldt als één van de meest iconische art deco gebouwen aan de Belgische kust. In 1981 werden de gevels in natuursteen en bepleisterde baksteen reeds beschermd, net als delen van het interieur. Het voormalige hotel wordt herbestemd tot een wooncomplex met zeventig appartementen en een gelijkvloers met een bar en brasserie op de Zeedijk. 

Bijzonderheden

 • Hoogbouw (ca. 30 m hoog) 
 • Frontale zeelocatie (zout klimaat, sterke wind- en regenlasten).
  In combinatie met het hoogbouw gegeven een uitdaging op vlak van detaillering.
 • Boogvormig zelfdragend gevelmetselwerk.
  De gevel op de Zeedijk wordt gekenmerkt door  een extra grote boog met een overspanning van 10 m die wordt opgehangen aan de draagconstructie.

 • Werken in de context van een gedeeltelijk beschermd erfgoed. 
  De nieuwe uitbreiding gaat uit van een vormgeving en materialiteit gelijkaardig aan de bestaande historische bouwlagen maar met subtiele verschillen.
  Het ontwerp gaat uit van gekaleide nieuwe bakstenen i.p.v. de gecementeerde bestaande bakstenen met simili-Euville pleister.
  De geabstraheerde boogvormen in de nieuwe geveldelen staan naast de sterk gedecoreerde boogvormen in de bestaande gevels.
 • Brandveiligheid in een historisch en gedeeltelijk beschermd gebouw.

Uitdagingen

Op het bestaande gebouw van 4 bovengrondse bouwlagen worden 4 extra bouwlagen gemonteerd, waarvan 2 in de gevel (+4 en +5) en 2 onder het dak (+6 en +7). Een uitdaging voor de bestaande constructie en vloeropbouw.

 • Nieuwe betonkolommen (skelet) in de gevel dragen de extra lasten naar beneden, zowel via de gevels, als (via vloer) naar de heropgebouwde spine walls.
 • De nieuwe verdiepingsvloeren zijn daarom een evenwichtsoefening tussen minimaal gewicht vs akoestisch comfort. 

Circulariteit en duurzaamheid 

Samen met DCA geloven we in de filosofie van adaptive reuse, waarbij nieuwe functies aan historische gebouwen worden gegeven. In The Grand wordt dit concreet gemaakt door de toevoeging van extra verdiepingen in een hedendaagse architectuurtaal die het oorspronkelijke idee van het ontwerp versterkt. 

Historisch erfgoed verzoenen met 21ste-eeuwse woondromen is een complexe oefening met  maximale duurzaamheid voor ogen. Fossiele brandstoffen worden geweerd. De klimatisatie zal gebeuren door middel van individuele warmtepompen die zullen worden aangesloten op de geothermische boringen (in totaal bijna 10 kilometer) onder de nieuwe parking. Daarnaast zijn er ook 220 (onzichtbare) zonnepanelen voorzien.

Bureau Bouwtechniek
BB is verantwoordelijk voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architecten tijdens het ontwerpproces, het indienen van de omgevingsvergunning, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de ontwikkeling van technische details, de opmaak van het bouwkundig bestek en de raming. BB leidt de controle van de uitvoering en is EPB-verslaggever.

BB team: ir. arch. Arno Van Hulle, ir. arch Elien Coppitters, ir. arch. Dana Dee, Hanne Van Brabant, ir. arch. Jona Van Steenkiste, ing. Julie Huybrighs, arch. Lieselot Prinsie. ir. arch. Marleen Meulenbergs, arch. Raf De Preter, arch. Ruben Van Vooren, ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Cas Verstraete

In de pers

The Grand - the movie