Wooncomplex Hertogensite

Architect: David Chipperfield Architects (Londen) i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Klant: Resiterra 
Adviseurs: Establis (stabiliteit), Creteq (technieken), Venac (akoestiek), EvoPlus (veiligheid)
Locatie: Leuven
Oppervlakte: 8.000 m²  
Timing: 2019 -  
Budget: €  14.500.000 
Status: in uitvoering

© Sarah Blee
© renders: Resiterra

Projectondersteuning I Samenwerking

Nieuwbouw van een woontoren, negen eengezinswoningen en een appartementsgebouw op de Hertogensite, een voormalige ziekhuiscampus in het centrum van Leuven. 

Het masterplan voor de reconversie van deze historische site in de binnenstad op een lange, smalle locatie tussen een restant van de middeleeuwse stadsmuur en een aftakking van de rivier de Dijle omvat een 45m hoge en 14 verdiepingen tellende woontoren die verbonden is met 9 eengezinswoningen en een 4 verdiepingen tellend appartementsgebouw . 

Onder de nieuwe woningen komt een ondergrondse parking van twee verdiepingen, goed voor in totaal 48 parkeerplaatsen, Het hele bouwproject voorziet in totaal 155 fietsenparkings voor de bewoners.

Baksteen

Het project verenigt deze drie verschillende typologieën in één door middel van een coherente architecturale taal die wordt gedefinieerd door de grootte van een wooneenheid en het consequente gebruik van lichtkleurige bakstenen bekleding en betonnen elementen.

David Chipperfield Architects deed bijzonder veel onderzoek naar het juiste type baksteen dat aansluiting vindt met de gebouwen van de binnenstad en met de middeleeuwse omwallingsmuur.

Bureau Bouwtechniek

BB is verantwoordelijk voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architecten tijdens het ontwerpproces, de opmaak en de indiening van het vergunningsdossier, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de ontwikkeling van technische details, de opmaak van het bouwkundig bestek en raming. BB leidt ook de controle van de uitvoering.

Team BB: ir. arch. Jolien Van Bever, ir. arch. Joris Minnen, ing. Julie Huybrighs, arch. Johan Cordonnier, arch. Raf De Preter, Hanne Vanbrabant, ir. arch. Sofie April

Pers