Wooncomplex Falconhoven L-Blok

Architect: Caruso St John Architects
Bouwheer: Construction & Investment Partners
Adviseurs: Establis (stabiliteit), Ingenium (technieken), Venac (akoestiek), Steto (veiligheidscoördiantie), Bopro (Breeam), BB (kostendeskundige) 
Locatie: Antwerpen
Oppervlakte: 11.400 m²
Timing: 2015 - 2020
Status: opgeleverd

© Sarah Blee

Projectondersteuning I Samenwerking

Bouw van een wooncomplex in het centrum van Antwerpen. Aan Residentie Falconhoven vallen vooral de open ruimtes in de gevel op, met hun zuidelijke, zuidoostelijke oriëntatie. Bovendien zijn de kolommen in de façade niet zoals gebruikelijk vierkant, maar vijfhoekig. De kolommen geven de façade een lichtere touch en een algemene herkenbare esthetiek.

Breeam
Bij het ontwerp van Residentie Falconhoven werd de ambities om een milieuvriendelijk en duurzaam eindresultaat te behalen vooropgesteld.
Er werd beslist om de rating ‘Outstanding’ na te streven binnen de BREEAM certificatie.

BIM
Voor het project Falconhoven tekende Bureau Bouwtechniek het BIM discipline model Architectuur en Stabiliteit

Het disciplinemodel Stabiliteit werd gemodelleerd op basis van de informatie van de betrokken stabiliteitsingenieur en werd als geometrisch onderlegger gebruikt voor het disciplinemodel Architectuur.
De verschillende deelmodellen Technieken (HVAC, sanitair en elektriciteit) werden gemodelleerd door Ingenium en werden samen met het model Stabiliteit en Architectuur gebruikt om een nauwkeurige coördinatie uit te voeren tussen de verschillende disciplines.

Er werden 14.056 elementen automatisch gemeten in het BIM model.

Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het Britse architectenbureau Caruso St John Architects vanaf wedstrijdfase. BB neemt de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek en de raming voor zijn rekening. BB leidt eveneens de controle op de uitvoering. 

BB team: ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Marleen Meulenberghs, ir. arch. Elien Coppitters, ir. arch. Yoshi Craeye, ing. Julie Huybrighs, ir. arch. Paulus Present, Glenn Verdyck