Wooncomplex Caserne Léopold

Architect: Matador
Bouwheer: Himmos  
Adviseurs: Planet Engineering (stabiliteit), Landinzicht (landschapsarchitect)   
Locatie: Mons   
Oppervlakte:  7.845 m²  bebouwde grondoppervlakte, 14.394 m² appartementen, 1.406 m² commerciële ruimte, 4.277 m² parking 
Timing: 2006 – 2014    
Budget: € 20.000.000   
Status: opgeleverd

© Tim Van De Velde
© BB

Projectondersteuning | Samenwerking

Bouw van woningen, appartementen, winkelruimtes en een parking op de voormalige site Caserne Léopold. 
Winnaar van de Grote Prijs Architectuur van Wallonië 2015.

In het kader van Mons culturele hoofdstad 2015 onderging deze site een aanzienlijke facelift. De stad Mons gaf de opdracht tot de bouw van het wooncomplex, Caserne Léopold, de renovatie en bouw van het hoofdkantoor voor Mons 2015 en de aanleg van twee publieke pleinen tussen deze nieuwe ontwikkelingen. De publieke ruimte verbindt deze site met deze van het Justitiepaleis, het Theâtre du Manège en het historisch monument van de Tour Valenciennoise en vormt op die manier een nieuwe kern in Mons.

Gevel
Dit gebouw behuist 126 appartementen van verschillende typologieën en 7 commerciële ruimtes. Net als het aantal wooneenheden is de variatie in functionaliteit niet uit de gevel af te leiden. De ritmering ervan werd zo gecreëerd dat de gevel als een sluier voor de achterliggende functies hangt. Het sluier-effect ontstond door een aantal zeer specifieke keuzes in het ontwerp inzake materialiteit en ritmering.

De ritmering van de gevel is bepalend voor het project en volgt uit de randvoorwaarden van brandveiligheid, lichttoetreding, modulering eigen aan materialen, achterliggende structuur en uitvoerbaarheid. Deze randvoorwaarden werden door Bureau Bouwtechniek tijdens ontwerpfase aangestuurd en verfijnd in samenspraak met de onderaannemers in uitvoering.

De gevel wil een ode zijn aan een klassieke parementsteen-gevel met een hedendaagse twist. Om dit effect te bereiken, werden klassieke gevelmaterialen – parementsteen, sierpleister, zichtbeton en aluminium – in een niet zo klassieke combinatie samengevoegd. De eenheid van deze gevel ontstaat door de continuïteit van kleur en structuur in de verschillende materialen. Het contrast met de betonnen terrassen en de houten inkomdeuren doorbreekt de strakke structuur van de gevels.
Tijdens ontwerpfase stuurde Bureau Bouwtechniek de keuze van materialen in functie van de onderlinge compatibiliteit en detaillering van de materiaalovergangen aan. Tijdens de uitvoering werd sinds de opstart van de werken samen met de hoofdaannemer intensief gezocht naar de exacte materialen en de juiste kleurschakeringen aan de hand van vele proefopstellingen en stalen.

Bureau Bouwtechniek 
BB staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het architectenbureau Matador vanaf voorontwerpfase en neemt de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek, de raming en de controle op de uitvoering voor zijn rekening.  

BB team: ir. arch. Julie Janssens, arch. Francesca Cosby, int. arch. Katie Van der Borght 

Caserne Matador in A+