Sportcomplex La Fraineuse

Architect: Baukunst i.s.m. Bureau Boutechniek
Bouwheer: Communauté Française
Adviseurs: Bureau d'études Greisch (speciale technieken en stabiliteit), Bas Smets (landschapsarchitecten), Bureau d'études Lemaire (EPB), Sixco (veiligheidscoördinatie)
Locatie: Spa
Oppervlakte: nieuwbouw 2.051 m², renovatie 3.422 m², buitenaanleg 6.260 m²
Budget: € 8.180.000
Status: opgeleverd

© Baukunst
© Maxime Delvaux

Projectondersteuning I Samenwerking

Winnaar Staalbouwprijs 2016

Bouw van een nieuw Centre Accueil en renovatie van de site Centre Sportif in Spa. Op de site werden een kasteel (le Chatêau), jeugdherberg (l'Hébergément), sporthotel (l'Hôtel de l'Olympique), atletiekpiste, kantoren (la Frainette) en de buitenaanleg gerenoveerd. Het nieuwe onthaalgebouw biedt ruimte aan een ontvangstruimte, sportzaal, cafetaria en kleedkamers.

Isolerend beton en façade engineering
De structuur van het Centre Accueil is opgetrokken uit isolerend beton. Volgens de visie van de architect zijn zowel de binnen- als de buitenmuren uit een massief element opgebouwd en bijgevolg visueel en constructief identiek. Bureau Bouwtechniek onderzocht de Belgische markt en ging een samenwerking aan met Interbeton voor de ontwikkeling en realisatie van isolerend beton. 

In functie van de visie van de architect, concentreerde het onderzoek van BB zich hoofdzakelijk rond de:

  • consequenties van deze materiaalkeuze voor de bouwdetaillering
  • damp- en waterdichtheid van het materiaal
  • isolatiewaarde van isolerend beton
  • veroudering van het materiaal
  • type bekisting i.f.v. zichtbeton

Piste d' athletisme
Bureau Bouwtechniek deed een uitvoerig onderzoek naar materialen i.f.v. weersomstandigheden voor de beschrijving en realisatie van de atletiekpiste.

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het architectenbureau Baukunst vanaf wedstrijdfase. Daaronder vallen: de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek, de raming en de controle op de uitvoering.

BB team: prof. arch. Jan Moens, arch. Francesca Crosby

La Fraineuse in Domus