Masterplan Hertogensite

Architect: David Chipperfield Architects (Londen) i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Klant: Resiterra 
Locatie: Leuven
Oppervlakte: 8.000 m²  
Timing: 2019 -  
Budget: €  14.500.000 
Status: in ontwerp

© renders: Resiterra

Projectondersteuning I Samenwerking

Masterplan voor de herontwikkeling van een voormalige ziekenhuiscampus. De reconversie van deze historische site in de binnenstad omvat een 50m hoge en 14 verdiepingen tellende woontoren die verbonden is met 9 herenhuizen en een 4 verdiepingen tellend appartementsgebouw gebouwd op een lange, smalle locatie tussen een restant van de middeleeuwse stadsmuur en een aftakking van de rivier de Dijle. 
Onder de nieuwe woningen komt een ondergrondse parking van twee verdiepingen, goed voor in totaal 48 parkeerplaatsen, Het hele bouwproject voorziet in totaal 155 fietsenparkings voor de bewoners.

Baksteen
Het project verenigt deze drie verschillende typologieën in één door middel van een coherente architecturale taal die wordt gedefinieerd door de grootte van een wooneenheid en het consequente gebruik van grijskleurige bakstenen bekleding.

David Chipperfield Architects deed bijzonder veel onderzoek naar het juiste type baksteen dat aansluiting vindt met de gebouwen van de binnenstad en met de middeleeuwse omwallingsmuur.

Bureau Bouwtechniek
BB is verantwoordelijk voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architecten tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de ontwikkeling van technische details, de opmaak van het bouwkundig bestek en raming. BB leidt ook de controle van de uitvoering.

Team BB: ir. arch. Jolien Van Bever, ir. arch. Joris Minnen, ing. Julie Huybrighs, Farzan Jazil, arch. Johan Cordonnier, arch. Raf De Preter

Pers