Kantorencomplex D'Ieteren Group

Architect: Amanda Levete Architects LTD 
Bouwheer: D’Ieteren Immo SA
Adviseurs: VK Engineering (technieken, EPB, akoestiek), Bollinger Grohmann Ingenierie (stabiliteit, gevelontwerp)
Locatie: Brussel
Oppervlakte: 67.000 m²
Timing: 2019  -
Status: in ontwerp

Foto's archief Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed
© AL_A

Projectondersteuning I Samenwerking

Renovatie en herbestemming van de hoofdzetel van D’Ieteren Group in de Maliestraat in Sint-Gillis.

Met oog op de toekomst besliste de groep D'Ieteren zijn activiteiten te diversifiëren en zijn hoofdzetel, waar ze sinds 1906 gevestigd zijn duurzaam en multifunctioneel te renoveren voor de toekomst. De erfgoedwaarde van het bestaande modernistische gebouw wordt maximaal gehervaloriseerd.

Een van de architecturale doelstellingen bestaat erin de densiteit van de site die 67.000 m² bestrijkt te verminderen en het stadsblok open te stellen naar het beeld van een internationale groep die openstaat voor de wereld. De site zal kantoren, winkels en voorzieningen omvatten, evenals de D'Ieteren Gallery - terwijl de garageactiviteiten al verhuisd zijn.

Maliestraat

In de Maliestraat bestaat het gebouw uit twee delen: het eerste volume bestaat uit een skelet in beton en staal, het tweede uit in Preflex voorgevormde pijlers en vloeren in gewapend beton. 

Het onderste volume telt vier bouwlagen: benedenverdieping, twee ondergrondse verdiepingen en een parkingverdieping die bereikbaar is via een oprit aan de buitenzijde. In dit gebouw zijn de technische lokalen, de showroom, het atelier en de parking ondergebracht. 

Het bovenste volume waar de kantoren zijn ondergebracht, telt vijf bouwlagen en wordt getypeerd door:

  • gordijngevels uit een reeks verticale stijlen in aluminium 
  • borstweringen en lateien in groen geëmailleerde buitenpanelen 
  • een metalen structuur (skelet, vloeren en dak) in de vorm van een parallellogram die door middel van metalen zuilen rust op een verhoogd plateau dat is ingericht als parking; dit terras vormt het dak van het onderste volume.

Bureau Bouwtechniek

Bureau Bouwtechniek staat in voor de algemene coördinatie van het project en de bouwtechnische ondersteuning de architect.