Kantoorgebouw IOK

Architect: HUB, Archilles
Bouwheer:  Groep Van Roey
Adviseurs: Forté (stabiliteit), Technum (technieken) 
Locatie: Geel
Oppervlakte: 6.900 m²  
Timing: 2011 – 2014   
Budget: € 7.380.000  
Status: opgeleverd 

Technisch Advies I Geveladvies op maat, bouwfysische studie, EPB & Veiligheidscoördinatie

De bouw van een nieuw hoofdkantoor voor de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) maakt deel uit van een masterplan voor de ontwikkeling van een kantoor- en industriepark langs de ring rond Geel.

Het IOK-hoofdkantoor is een compact volume met een centrale kern. Rond deze kern liggen vrij indeelbare vloeren. Op het gelijkvloers zijn de entreezone en het vergadercentrum gesitueerd; hier omheen strekken zich uitstekende delen als een zoom voor het gebouw. Dit moet zorgen voor verankering van het gebouw in de directe omgeving.

Duurzame ambities
Het gebouw is laagenergetisch (E48). Dankzij een hoge mate van isolatie, een geringe perforatiegraad en het gebruik van betonkernactivering voldoet het gebouw aan de vereiste comfortnormen. Ook de keuze voor en verwerking van materialen heeft invulling gegeven aan de duurzame ambities.

Geveladvies op maat
De gevel is afgewerkt met een houten bekleding. Die is toegepast in een ritme dat de constructie binnen benadrukt; door verschuiving van het ritme per verdieping is een al te sterke herhaling van het beeld doorbroken. 

 

Het kantoorgebouw won de Belgische Prijs voor Architectuur 2015 in de categorie ‘niet-residentieel privaat gebruik’.

BB team: arch. Francesca Crosby, arch. Barbara Arts, arch. ass. Ken Koolsaet