Frans Masereel Centrum

Architect: TV LIST & Hideyuki Nakayama Architecture i.s.m. Bureau Bouwtechniek
Bouwheer: Vlaamse Overheid - Fonds Culturele Infrastructuur
Adviseurs: Bollinger & Gröhmann (stabiliteit), Eveka (veiligheidscoördinatie)
Locatie: Kasterlee
Oppervlakte: 417 m² 
Timing: 2014 - 2019
Budget: € 1.100.000
Status: opgeleverd

© Nick Cannaerts_Plan Magazine (premier photo)
© Sarah Blee 
© images BIM BB 
© images de conception LIST & Hideyuki Nakayama Architecture

Projectondersteuning I Samenwerking
Technisch advies I EPB & Technieken

Bouw van een nieuw zeefdrukatelier met tentoonstellingsruimte en archief voor het Frans Masereel Centrum.

Het paviljoen is opgevat als een Machikado of straathoek, een plaats waar veel passage is. De verschillende onderscheiden ruimtes zoals de studio of de tentoonstellingsruimte komen in het midden van de Machikado bij elkaar. 

Het bestaande paviljoen heeft een zeer eenvoudige geometrie, een koepel. Het ontwerp van List en Hideyuki Nakayama Architecture vertrekt vanuit twee eenvoudige vormen, een glazen cilinder met een kegeldak. De glazen cilinder verbindt de binnenruimte visueel met de omgeving.

(GvA) (deArchitect) (Architectura)

Technische bijzonderheden

  • Structureel gepolierde vloerplaat als afwerkingslaag.
  • Reciprook dak: 800 massief houten balken telkens onder een ander 3D-schuinvlak aangezaagd en verbonden. Elke balk wordt gesteund door de voorgaande en ondersteunt de volgende, volgens de geometrie van een kegel opgedeeld in 29 delen en 27 niveaus.
  • Zichtbare technieken op het plafond. 

Het Frans Masereel Centrum wint prestigieuze Franse architectuurprijs Prix AMO in de categorie Lieu le mieux productif.

BIM

Bureau Bouwtechniek modelleerde het BIM-model in samenwerking met Bollinger & Gröhmann uit. BB was verantwoordelijk voor het aspectmodel architectuur, Bollinger & Gröhmann werkte het Stabiliteitsmodel uit.

Het paviljoen heeft op zich een eennvoudige geometrie, namelijk een glazen cilinder als basis en een kegelvormig dak. De uitdagingen in dit project waren echter de verschillende uitsnijdingen in de cilinder, en vooral de opbouw van het dak. Het kegelvormige dat staat namelijk niet loodrecht tov het vloeroppervlak, maar onder een bepaalde hoek.

De bruto vloeropp. van het project bedraagt 417m²

Bureau Bouwtechniek 
BB staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architectenbureaus vanaf wedstrijdfase. BB neemt de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek en de raming voor zijn rekening. BB leidt de controle op de uitvoering en coördineert de samenwerking tussen de externe partners. 

Bureau Bouwtechniek is EPB-verslaggever en ingenieur technieken.

BB team: arch. Eyukewe Nicolas Dogo, arch. Francesca Crosby, ing. Martijn Vyncke, ir. arch. Jona Van Steenkiste, Glenn Verdyck, ing. Hans De Neve, arch. ass. Katie Van der Borght