​Circulair aanbesteden

Opdrachtgever: OVAM – Vlaanderen Circulair
Partners: Universiteit Antwerpen en Bureau Bouwtechniek
Periode: 2018-2021
Status: opgeleverd

© grafiek: Kamp C

Onderzoek & ontwikkeling I Circulair bouwen

BB en de Universiteit Antwerpen hebben van Vlaanderen Circulair subsidies ontvangen voor onderzoek naar circulair aanbesteden.

Circulair aanbesteden?
Niet de prijs is de doorslaggevende factor bij het aanbestden van projecten, wel de circulariteit van de oplossing. De focus wordt verlegd van minimale investeringskosten naar minimale life-cycle cost.

Bij circulair aanbesteden geeft de vergunnende overheid de procedure zo vorm, dat circulair bouwen wordt aangemoedigd. Prijs als criterium is niet meer aan de orde, er is een investeringsbudget en een operationele kost en de markt wordt uitgedaagd om voor dat geld de meest circulaire oplossing te bedenken. Er worden circulaire criteria uitgeschreven zoals een bepaalde graad van omkeerbaarheid, een bepaald percentage aan hergebruik en het gebruik van een bepaald aantal circulaire materialen, waarop de bouwpartijen worden gequoteerd. (Jonathan Verdonck, Kamp C op Circubuild)

In de praktijk
Bureau Bouwtechniek overtuigt het projectteam van de voordelen van circulair bouwen en circulair renoveren. Om de vaak vanzelfsprekende sloop en volledige nieuwbouw te vermijden, bekijken we per gebouw wat behouden of hergebruikt kan worden op deze of een andere site of vernieuwd moet worden. 

  • In het uitvoeringsdossier wordt het circulair karakter van het bouwproject opgenomen met een voorzet naar hergebruik, beheer en onderhoud. 
  • Aannemers worden overtuigd om op een circulaire manier te werken. 
  • Er worden producenten gezocht die het circulaire principe implementeren in hun bedrijf en innovatieve systemen en materialen aanbieden. 

Universiteit Antwerpen voert uitgebreide LCA-studies uit om de circulaire gedachte cijfermatig te ondersteunen. Bureau Bouwtechniek leidt dit onderzoeksproject

BB team: ir. arch. Katrien Van Lierop, ir. arch. Jona Van Steenkiste, arch. Raf De Preter, ir. arch. Nadja Van Houten

meer circulariteit