Brandweervoorpost, polyvalente ruimte en wooneenheden

Architect: Studio SNCDA  et al.
Bouwheer: Gemeente Dilbeek
Adviseurs: Bollinger & Grohmann (stabiliteit), Studiebureau Boydens (technieken, EPB), Macobo Engineering (veiligheidscoördinatie)
Locatie: Dilbeek
Oppervlakte: 4.900 m²
Budget: € 7.500.00 
Status: in uitvoering

Projectondersteuning I Samenwerking

Volledige studieopdracht voor het bouwen van een brandweer-voorpost, polyvalente ruimtes en wooneenheden. Op het perceel van het voormalige gemeentehuis worden drie nieuwe programma's ingeplant: de brandweervoorpost, polyvalente ruimtes en stadswoningen.

De brandweerkazerne is geschakeld aan een voorplein dat dienst doet als oefenplein voor de brandweerlui. Het plein is polyvalent en beslaat de volledige breedte van het publieke perceel. De woningen zijn geschakeld rondom een collectieve binnentuin die in het verlengde van de bestaande tuinen ligt. 

Duurzame structuur
De kazerne is opgetrokken in een dubbele beton structuur. Op de ondergrondse parking is een eerste structuur voorzien in de vorm van een betonnen tafel. Dankzij deze structuur blijft de grote overspanning van de garage van de brandweerkazerne overeind zonder extra kolommen. 

Uitdagingen

  • de integratie van stabiliteit en technieken in een project waar heel wat ruwbouw zichtbaar blijft 
  • de detaillering van prefab betonelementen 
  • de integratie in de wanden van metselwerk 
  • de ruwbouw wordt behandeld als afbouw

BIM
Bureau Bouwtechniek modelleerde het BIM-model in samenwerking met stabiliteitsbureau Bollinger + Grohmann. Bollinger + Grohmann modelleerde het aspectmodel stabiliteit, BB nam het aspectmodel architectuur voor zijn rekening en was verantwoordelijk voor de coördinatie en integratie tussen de verschillende modellen. 

Bureau Bouwtechniek staat in voor de bouwtechnische ondersteuning van de architecten vanaf wedstrijdfase: 

  • de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, 
  • de opmaak van het bouwkundige bestek en de raming,
  • de controle op de uitvoering.

BB team: arch. Barbara Arts, arch. Ilse Deckmyn, ir. arch. Thomas Cantraine, ir. arch. Julie Huybrighs, arch. ilze De Backer, ir. arch. Tiny Vandenberghe, Valérie Lelue