Goederenstation Gare Maritime vervelt tot stad in pocketformaat

Dimension zet het goederenstation Gare Maritime in de kijker

De schatkamer die de site Thurn & Taxis voor Brussel vormt, blijft juwelen spuien. Het nieuwste kleinood aan deze stedelijke kroon is de renovatie annex herinrichting van het goederenstation Gare Maritime tot een overdekte verzameling nieuwe paviljoenen in hout, waarin werken, winkelen en ontspannen een door groen omgeven en tegen de weersomstandigheden beschutte plek krijgen.

Megarenovatie

De eerste fase, de renovatie van de buitenschil en de structuur, ging van start in 1996 en werd uitgevoerd door Jan De Moffarts Architecten (JDMA) en Bureau Bouwtechniek, geassisteerd door Ney & Partners voor de stabiliteit, studiebureau Boydens voor de technieken, F.P.C. Brandbeveiliging en VUB-professor Inge Bertels voor het bouwhistorisch onderzoek.

lees meer

Verbluffend houtbouwproject

De tweede fase, die gedeeltelijk overlapte met de eerste, behelst de inbreng van twaalf compacte nieuwbouwvolumes die voldoen aan de hoogste energetische eisen en los staan van de oorspronkelijke constructie. Voor het ontwerp tekende NeutelingsRiedijk Architecten, bijgestaan door Bureau Bouwtechniek. JDMA trad hier op als adviseur erfgoed.

lees meer

Lees het artikel

Downloads

Dimension2020-NL
PDF ~ 1.47 Mb
Download
Dimension2020-FR
PDF ~ 374 Kb
Download