V+ en BB winnen Staalbouwwedstrijd 2014

Tijdens de Staalbouwdag van 27 november maakte Infosteel de winnaars van de Staalbouwwedstrijd editie 2014 bekend. Van de 164 ingediende projecten werden er 6 gekozen tot laureaat van evenveel categorieën, één project kreeg de speciale prijs van de jury. 

De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2014 stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden (uitgezonderd categorie E - internationale projecten) tussen juni 2012 en eind mei 2014.
De wedstrijd omvatte zes categorieën: 
Categorie A: Niet-residentiële gebouwen
Categorie B: Residentiële gebouwen
Categorie C: Specifieke elementen  in staal
Categorie D: Burgerlijke bouwkunde en kunstwerken
Categorie E: Internationale projecten waarvan de architect, de raadgevend ingenieur of het aannemingsbedrijf de Belgische nationaliteit bezit
Categorie F: Industriële gebouwen  

Gemeentehuis van Montigny-le-Tilleul (laureaat Categorie A)
V+ - Bureau Bouwtechniek - Bureau d’études Greisch

De uitbreiding van het gemeentehuis bevindt zich op een terrein met een open zicht op het landschap van de vallei van de Samber. Ze vormt een verlengstuk van het bestaande stadhuis van Montigny-le-Tilleul. 

Het opzet van het project bestond in de verruiming van het openbare gebruik van de site en de vrijwaring van de bomengordel die het geheel omzoomt. Liever dan te kiezen voor een traditioneel gebouw dat op de grond rust, opteerde de architect voor een lichte constructie met horizontale volumes, die door een overhangende structuur boven het terrein lijken te zweven. Het gebouw wordt gedragen door een opeenvolging van stalen kolommen en gelaste plaatliggers. In de talrijke overkragende delen of zones met een grote spanwijdte wordt de stabiliteit verzekerd door hybride stalen structuren.
Een geslaagde combinatie tussen de werking van een Vierendeelligger en die van een vakwerkligger. De staalstructuren zijn zowel zichtbaar vanuit de kantoren als van buitenaf doorheen de beglazing. 

Motivatie van de jury: “Dit gebouw is in al zijn eenvoud een mooie toepassing van staal. Het bezit een optelsom van vele kwaliteiten: elegante structuur, uitgepuurde vormgeving, aangepaste schaal, overdachte inplanting, …” (Lees meer)