Start heropbouw Elisabeth Center Antwerp

Nu de afbraak afgerond is, kan de aftrap voor heropbouw van het zalencomplex van de Zoo gegeven worden. Het nieuwe concert- en congrescentrum gaat voortaan door het leven als het Elisabeth Center Antwerp


Het Britse architectenbureau Ian Simpson ontwierp het complexe en unieke concept en ging hiervoor een verregaande samenwerking aan met het Amerikaanse Kirkegaard Associates, een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek.

Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van de architect. BB stapte aan boord in de wedstrijdfase en is verantwoordelijk voor de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek en de raming. BB zal de controle op de uitvoering leiden.

Om het imposante gebouwencomplex van 25.000 vierkante meter neer te zetten zijn al even indrukwekkende technische hoogstandjes nodig. Zo worden drie torenkranen gebruikt, zal het gebouw rusten op 500 funderingspalen, die onder meer een dakspant van maar liefst 35 ton moeten helpen dragen en zullen de bouwvakkers zo'n 1.300 ton wapeningsstaal en 800 ton profielstaal in het gebouw verwerken. 

“De technische uitdaging van het dossier zit zonder twijfel in de akoestiek. Akoestiek is een problematiek die moeilijk te isoleren is. Het komt terug in alle disciplines van de bouw, gaande van de hoofdstructuren tot in de kleinste details van deuren en technieken. Een perfect resultaat kan enkel bereikt worden als elke medewerker op de werf de grootste nauwkeurigheid aan de dag legt. Eén fout boorgaatje of één slecht geïsoleerde wand kan het eindresultaat hypothekeren.", dixit ir. arch. Joris Minnen van BB. 

Pronkstuk van het nieuwe complex is de Koningin Elisabethzaal. Met een capaciteit van 2.000 plaatsen en uitgerust als een hypermodern uitgeruste theater- en concertzaal lanceert het ze als een unieke zaal met internationale allures. 

Het Elisabeth Center Antwerp wordt de thuishaven van de Filharmonie (Royal Flemish Philharmonic), het grootste en meest vooraanstaande symfonieorkest van Vlaanderen. 

Duurzaamheid
"Het gebouw wordt gerealiseerd met duurzame materialen en zal energiezuinig in gebruik zijn. Zo wordt het dak van het volledige complex uitgevoerd als een groendak. Vegetatie zal ervoor zorgen dat de warmte bijgehouden wordt en er geen reflectie ontstaat. Het isolerend vermogen zal hierdoor verhogen. Ook de rest van het gebouw zal perfect geïsoleerd worden volgens de nieuwste normen, om warmteverlies te vermijden. Het nieuwe verwarmings- en verluchtingssysteem voldoet aan de hoogste milieunormen zodat energieverbruik tot het minimum beperkt wordt. Al het gebruikte hout heeft een FSC-label. We recupereren het hemelwater voor gebruik in onderhoud en sanitair. Dit nieuwe centrum wordt een mooi voorbeeld van het milieubewuste gedachtengoed van ZOO Antwerpen." (uit het persbericht van de KMDA)

Timing
De heropbouw start in juni 2014. Tegen eind 2016 kan het nieuwe concert- en congrescentrum effectief in gebruik genomen worden.

Lees meer