Op stap met onze experten : bijstand bij oplevering (1)

De voorlopige oplevering mag je zonder aarzelen een van de cruciale momenten in het bouwproces noemen. Het is het moment waarop de werken aanvaard worden en de sleutel overhandigd wordt aan de eindgebruiker. Een moment om in te kaderen dus. 

Een voorlopige oplevering heeft meer om het lijf dan een controlerondgang. Het is cruciaal om bij de oplevering van je gebouw goed voorbereid op het appél te verschijnen. Bijvoorbeeld door een technisch expert onder de arm te nemen. 

Vorige week mocht ik op stap met collega ir. arch. Jolien Van Bever en Jennifer Celis van Syndicus Insurea. Jolien werd als technisch raadsman van de VME op pad gestuurd voor de voorlopige oplevering van een appartementsgebouw. Nog voor ze de deur uit gaat, verdiept Jolien zich in het gebouw in kwestie. Dat doet ze om niets aan het toeval over te laten en er zeker van te zijn dat alles conform de vergunning en het verkoopslastenboek gebouwd is. Jolien controleert ook of alle noodzakelijke keurings-en indienstellingsverslagen voorhanden zijn. 

Vanuit een neutrale positie bemiddelt ze kritisch maar rechtvaardig tussen alle partijen ter plaatse. 

“Voor een rondje bekvechten ben ik niet te vinden. Ik zie mezelf als een gids die alle partijen door het bos van de voorlopige oplevering begeleidt met als einddoel een ondertekening van het verslag … met een glimlach,” aldus Jolien. 


Oplossingsgericht denken en handelen is daarbij essentieel. Jolien is pas tevreden als de eindgebruiker door haar tussenkomst op beide oren kan slapen en dat in een veilig en goed gebouwd huis.

Op de vraag waarom Jennifer graag beroep doet op Bureau Bouwtechniek, antwoordde ze "omdat jullie geen enkel detail ontgaat, jullie zeer communicatief en toegankelijk zijn en alles van in het begin tot het einde afwerken.” Daar voegde ze vervolgens ook nog “Je kan opleveren zonder zorgen met BB aan je zijde," aan toe. Ik voel een nieuwe slogan aankomen …  Merci Jennifer voor deze blijk van waardering.