Het Predikheren valt 2x in de prijzen

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent de Onroerenderfgoedprijs 2020 toe aan het Predikheren in Mechelen. Het Predikheren wint ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan 11.223 mensen deelnamen.


Foto Luuk Kramer

Het voormalige klooster stond sinds 1975 leeg en werd herbestemd tot stadsbibliotheek. De bibliotheek is nu een culturele hotspot die ook als ontmoetingsplaats gebruikt wordt door de Mechelaars. Deze herbestemming zorgde letterlijk voor nieuw leven op een verlaten plek. 

De jury: “Dit project heeft grote architecturale kwaliteiten. De duurzaamheid en tijdloze vormgeving komen nergens in het vaarwater van de historische waarde van het erfgoed. De laagdrempeligheid en het draagvlak bij de bevolking gaven de doorslag om dit project te bekronen. De site is vandaag een publieke parkzone, en aan de binnenkant is het Predikheren meer dan alleen een bibliotheek. Het is ook een trefpunt met ruimte voor lezingen en kleine optredens, met als toemaatje een koffiebar in de vroegere pandgang, een gezellig terras in de binnentuin en een restaurant."

Naar project

Naar portfolio onroerend erfgoed