Gare Maritime circulair

Jansen by ods, leverde met zijn stalen gevelprofielsystemen een substantiële bijdrage aan het circulaire karakter van het nieuwe Gare Maritime in Brussel dat, naar een ontwerp van Jan de Moffarts Architecten (buitenschil) en Neutelings Riedijk Architecten (binnenvolumes) i.s.m. Bureau Bouwtechniek, verrees onder de monumentale stationskappen van het oude goederenstation op de site van Tour & Taxis. 

“Zelfs voor het schaalmodel dat we voor dit project bouwden, werd een nieuwe bestemming gevonden”, vertelt Ron Jacobs, sales manager Jansen by ODS.


CLT
“In opdracht van Extensa hebben wij in samenwerking met Jan de Moffarts Architecten de hal gerestaureerd met maximaal behoud van elementen. Het smeedwerk en de overkappingen bleven grotendeels bewaard, maar we hebben ook heel wat stenen en de vorige buitenaanleg gerecupereerd voor de buitenaanleg die we nu zien”, vertelt Nadja Van Houten van Bureau Bouwtechniek. 

“In een tweede fase is Neutelings Riedijk Architecten dan betrokken voor het ontwerpen van de invulelementen. De opdracht was het organiseren van kantoren en retail binnen de site, maar ook nog genoeg openbaar domein bewaren. De hal staat er al honderd jaar en kan nog heel lang mee, daarom werd voor invulelementen gekozen die volledig demontabel zijn. Naast de vliesgevelsystemen van Jansen by ods werd er gewerkt met een CLT-structuur.”