Dag van de architectuur I Open Monumentendag

De Dag van de architectuur, traditioneel de afsluiter van het Festival van de architectuur, valt dit jaar samen met Open Monumentendag. Een unieke ontmoeting tussen hedendaagse architectuur en erfgoed.

zondag 10 september

Op zondag 10 september kan je maar liefst een honderdtal gebouwen binnenwandelen. Zeven daarvan komen uit ons portfolio. Daar zijn we best trots op.

Dankbaar ook omdat we op deze manier onze collega's in de bloemen kunnen zetten die zich met veel overgave en passie hebben ingezet om dit waardevol erfgoed een duurzame toekomst te geven.   

Selectie

We lijsten onze parels dan ook graag even op. Je kan ze vrij bezoeken of (gratis) inschrijven voor een rondleiding door de architecten. 

Zo neemt onze collega Gert Biebauw je met veel plezier mee op sleeptouw in 'zijn' stadbibliotheek Het Predikheren in Mechelen.
De renovatie en restauratie van dit barokke klooster kreeg in 2019 een nieuwe, hedendaagse invulling. In 2020 werd het daarvoor beloond met de Onroerend Erfgoed én Publieksprijs.  

Nog in Antwerpen zetten Bert Van den BerghStephanie Van GoethemGretel De SmetBarbara Arts en Michaël De Roeck de deuren open van respectievelijk 

In Brussel kan je behalve 

In 2020 werden we door de gebouweigenaar van Royale Belge ingeschakeld om de haalbaarheid van de herbestemmingsplannen die geleid hebben tot de invulling van het gebouw vandaag te onderzoeken. Een geweldige team effort van onze experten Tuur Van DijckMartijn VynckeRobbe VerelstNadja Van Houten en Raf De Preter.

Ook voor de renovatie en herbestemming van de Gare Maritime op de site van Tour & taxis werd een intern topteam samengesteld: Jan Moens, Nadja Van Houten, Gretel De Smet, Paulus PresentKathleen Rens, Martin Vyncke, Bart Van den Bossche en Stephanie Van Goethem.

Praktisch

De meeste gebouwen zijn vrij toegankelijk tussen 9 en 18:00u.

Inschrijven voor rondleidingen (GRATIS) kan je enkel op de site van het festival zelf.

Antwerpen
Stadhuis Antwerpen
Paardenmarktsite: vrij bezoek
Gerechtsgebouw Britselei

Brussel
ABC Huis
Royale Belge
Gare Maritime: vrij bezoek

Mechelen
Het Predikheren: rondleiding door Gert om 12 en 13:00u