Onderzoeksproject Evergeen

Dit Europese CORNET project 'EVERGREEN' brengt toponderzoekers van Duitsland en Vlaanderen samen om innovatieve specifieke monitoringtechnieken te ontwikkelen voor Vertical Greening Systems.
  • Avancement:

Met veel plezier kondig ik het kick-off evenement aan van het Europese CORNET project 'EVERGREEN'. Dit COllective Research NETworking project, gefinancierd door VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship en DLR Projektträger zal toponderzoekers van Duitsland 🇩🇪 en Vlaanderen 🇧🇪 samenbrengen, naast experts uit de industrie, om innovatieve specifieke monitoringtechnieken te ontwikkelen voor Vertical Greening Systems (VGS), namelijk 🌱 Living Walls en 🌿 Green Facades.

Evenementdata: 18-19 november 2024

Locatie: Duisburg, Duitsland, op de grens tussen Duitsland en België - perfect gelegen voor deelnemers uit beide regio's! (Andere nationaliteiten zijn natuurlijk ook welkom)

🟢 Dag 1 is exclusief voor onze adviesgroep, met diepgaande discussies over projectdoelen en werkpakketten.

🟢 Dag 2 staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in VGS: onderzoekers, bedrijven, belanghebbenden en groene enthousiastelingen! Volg interactieve workshops over monitoringtechnieken, gevolgd door een bezoek aan een praktijkcase in Düsseldorf. Mis bovendien de kans niet om te netwerken en ideeën uit te wisselen met experts op dit gebied! 💬🤝

Het projectconsortium van Institut für Umwelt & Energie, Technik & Analytik e. V. (IUTA), Viaverda, Universiteit Nürtingen-Geislingen (HfWU), Technische Universität Chemnitz en EMIB | Energy and Materials in Infrastructure and Buildings, kan niet wachten om je daar te zien en samen vorm te geven aan een groenere toekomst! 🌱💡

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

EVERGREEN (vertical greenery monitoring) is een onderzoeksproject naar gevelgroen gesubsidieerd door 5/6 DLR (D) en 1/6 Vlario (VL) – een cornet EU project.

Het doel van dit onderzoek is gegevens verzamelen over groene gevels in verschillende types en kijken hoe verschillende types van planten reageren op klimaatstress en stedelijk klimaat. Er zullen verschillende testopstellingen voorzien worden van temperatuur en luchtkwaliteitsensoren om na te gaan wat de impact is van groen op de isolatie van de gebouwen in de winter, koeling en warmtedoorslag in de zomer alsook de verkoeling van de omgeving rondom het gebouw.

Zo willen we kijken hoe groen in de stad kan zorgen voor gezondere lucht en aangenamere temperaturen.

Men wil ook testen doen met speciale camera’s om stess in planten vroegtijdig te detecteren zodat het onderhoud sneller kan ingrijpen op plaatsen waar het nodig is. Deze stress kan een gevolg zijn van problemen met de watervoorziening, bemesting of invloed van strooizouten of luchtvervuiling.

Wij zullen in een latere fase 2026 de temperatuurgegevens van de testopstellingen verwerken en kijken of we dit kunnen integreren in de EPB-software en andere berekeningspakket om verwarming en koeling in gebouwen uit te rekenen. Dit laatste doen we samen met UA.

Jente gaat dit ook mee opvolgen omdat hier ook linken zijn met haar opleiding natuurinclusief ontwerp en onze stille wens om in de toekomst ook comfortanalyses te kunnen maken op kleinstedelijk/wijk niveau.

Wij gaan zelf ook onderzoeken hoe we de resultaten van meetcampagnes kunnen integreren in de softwarepakketten. Inderdaad maar een klein deeltje tov het geheel.

Bert Belmans van UA heeft ons gevraagd. We werden aan mekaar gekoppeld door een groengevelbouwer die vroegtijdig overleden is.

TAGS: EPB