Kanal-Centre Pompidou

Architect: Atelier Kanal (noAarchitecten (Brussels), Sergison Bates architects (London) and EM2N (Zurich))
Client : Fondation Kanal
Advisors: Greisch, Kahle, FESG, Egeon 
Location: Brussels
Surface:  45.000 m²
Budget: € 125.000.000 (phase execution)
Timing: 2021 -  
Status: in execution

Project support I Collaboration

Transformation of the former Citroën Ijzer garage into a new cultural centre for the city of Brussels.

On the initiative of the Brussels-Capital Region, the Kanal Foundation is developing a major museum centre dedicated to modern and contemporary art in the former Citroën garages along the canal.

  • The building will retain its iconic shape and be transformed into a 45,000 m² museum with an open view of the city.  
  • The assignment was divided into five lots, which were launched simultaneously.  

The structural works of the culture hub KANAL concern the stability, the construction and the repair of the roofs of the former Citroën garage. They also include the construction of 3 roof penetrations on the site, the renovation of the emblematic facades of the site, the construction of all museum, office and conference rooms, the multi-purpose rooms, the reception areas and the completion of the catering pavilion. 

Sustainable approaches

  • limitation of the use of new materials,  
  • energy-efficient heating and cooling. Natural sources from the immediate surroundings are used for heating (solar panels on the roof) and cooling (water from the canal). 

Bureau Bouwtechniek
BB acts as coordinating architect during the construction phase. 

BB team: arch. Francesca Crosby, prof. arch. Johan Cordonnier, prof. arch. Jan Moens