International Architecture Award for Casino Middelkerke

The Venue Building Middelkerke in Belgium has been awarded with the prestigious International Architecture Award 2022. The design under the direction and supervision of Debuild is created by architectural studio ZJA and DELVA Landscape Architecture | Urbanism, in collaboration with OZ and Bureau Bouwtechniek and various experts as members of the Nautilus Consortium. The International Architecture Awards are the oldest and most prestigious global building awards program. It is presented annually by the Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design together with The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies and is regarded as a leading recognition in architecture.

New beacon along the sea

The assignment of building a new Venue Building on the coast of Middelkerke and simultaneously reinforcing the existing sea dike was approached from the perspective of the original landscape. With the design, a renewed dune landscape is added to the existing coast, with at its heart a striking building that will stand as a new beacon along the sea. The Venue Building Middelkerke will offer room for a casino, hotel, restaurant, multifunctional event space and an underground parking garage which ensures a car free zone on street level. In addition to reinforcing the sea embankment and making it car-free the design also forms a part of an improved public space where the boulevard and Epernay square are unified.

Integration with the landscape and coastal management

The soul of this design resides in its intimate integration with the dune landscape, the transformation of the town centre into one that is pedestrian friendly and the introduction of a landmark building. All this while reinforcing the sea dike providing Middelkerke with its needed security, urban renewal and an economic impetus.

New public space

The design creates a large public space with the existing Epernay square as its centre. The dike is moved further onto the beach, creating an extension of the existing Epernay square while integrating it in the landscape. An underground parking garage ensures a car free zone. Connecting the town, the square and the beach is a huge artificial dune in which the casino, the public hall for concerts and exhibitions and a restaurant are located. Sea lyme grass, water elements and sand gullies flowing towards the beach simulate a dune experience. The new public space, with the climb to the green square on top of the dune is a tourist attraction in its own right. 

Sustainable icon at the Flemish coast

Attached to it is the beach hotel with its enigmatic sculptural silhouette, an understated icon with an open grid of curved beams in accoya wood. The entire design optimizes energy, waste-management and production processes, and applies recyclable materials where possible.

Public-private partnership

This project was only possible through very intensive collaboration with the various services of the municipality of Middelkerke, the Environment department and the Agency for Maritime Services and Coast of the Flemish government.

Client: The municipality of Middelkerke
The Nautilus Consortium is a Dutch-Belgium collaboration between:Architect: ZJA (lead architect), DELVA (landscape architect) in collaboration with OZ (casino and hotel design) and Bureau Bouwtechniek (execution architect)
Developer: Debuild
Advisors: COBE, VK Engineering, Beersnielsen, Witteveen+Bos, Plantec, MINT and Sertius
Contractors: Democo and Furnibo

To project