Woon- en kantoorcomplex Nieuw Zuid Blok 16

Architect: Johannes Norlander Arkitektur (SE)
Bouwheer: Triple Living NV
Adviseurs: Forté (stabiliteit), CES (EPB, technieken)
Locatie: Antwerpen
Oppervlakte: 15.000 m²
Timing: 2014 -
Status: in uitvoering

© Sarah Blee
© Johannes Norlander Arkitektur

Projectondersteuning I Samenwerking

Nieuwbouw van een woon- en kantoorcomplex met gemengd programma: 70 appartementen, een kantoor, een horeca zaak, ondergrondse parkeergarage met bergingen, technische ruimten en fietsenstalling en een voor de bewoners toegankelijk dakterras.

Ter plaatse gestort beton
Opvallend ontwerpaspect zijn de ter plaatste gestorte betonnen terrassen, uitgevoerd als horizontale slabben met een achterliggende glazen gevel met aluminium schrijnwerk. Om een monochroom beeld te verkrijgen, worden alle elementen (schrijnwerk, gevelcassettes, deuren, borstweringen, etc.) afgestemd op het ter plaatse gestort beton door middel van een structuur poedercoating. 

Op de begane grond wordt er een plint voorzien, op het dak een looppiste.

BIM
Bureau Bouwtechniek bouwde het BIM model i.s.m. stabiliteitsbureau Forté. BB was verantwoordelijk voor het disciplinemodel Architectuur. 
Bij aanvang van dit project werd met de aannemer besproken hoe het BIM model voor hen nuttig ingezet kon worden tijdens de werffase. Een beperkte set modelleerafspraken genereerde al snel een aanzienlijke meerwaarde tussen de verschillende bouwpartners. 

In het BIM model werden 17.508 elementen automatisch gemeten.

Bureau Bouwtechniek staat in voor de bouwtechnische ondersteuning en technische assistentie van het architectenteam tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek en de controle op de uitvoering.

BB team: ir. arch. Thijs Verfaillie, ir. arch. Jolien Van Bever, ir. arch. Paulus Present, Hanne Vanbrabant, arch. Janne Koevoets, ing. Hans De Neve