UA Gebouw Z

Architect: DMT architecten
Bouwheer: Universiteit Antwerpen 
Adviseurs: Util (stabiliteit), Botec (technieken)
Locatie: Antwerpen 
Oppervlakte: 10.000 m² 
Timing: 2013 – 2016
Status: opgeleverd

Beelden DMT architecten.

Projectondersteuning I Samenwerking
Technisch advies I EPB

Nieuwbouw van een passief schoolgebouw ‘Gebouw Z’ i.o.v. de Universiteit Antwerpen voor de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Gebouw Z wordt de thuishaven van de opleidingen Industriële Wetenschappen (bouwkunde en elektro mechanica) van de Artesis Hogeschool en Karel de Grote-Hogeschool op de Campus Groenenborger. Het nieuwbouwproject bevat labo’s, kantoren en leslokalen.

Concept
Gebouw Z wordt volledig opgetrokken in geprefabriceerde betonnen sandwichpanelen die het gebouw een uniek karakter geven en zowel structuur als afwerking in 1 element verenigen. De massieve gevels worden onderbroken door grote raamgehelen uit passief hout-aluminium schrijnwerk voorzien van buitenzonwering.
In het interieur is de no-nonsense materiaalkeuze consequent doorgetrokken: de binnenwanden uit lichte, akoestisch absorberende betonblokken in combinatie met akoestische baffels zorgen voor een goede ruimte akoestiek. De inkomhal met valven valt op door zijn warme afwerking in duurzaam hout.

Bureau Bouwtechniek heeft op vlak van de materiaalkeuzes doorgedreven onderzoek verricht i.f.v. het beeld dat DMT voor ogen had en in combinatie met het vooropgestelde budget en de eisen op vlak van gebouwbeleving, energie, akoestiek en duurzaamheid.

Bouwkundig en installatietechnisch advies
Bureau Bouwtechniek leverde gericht bouwkundig advies tijdens het ontwerpproces over o.a. de bouwschilpakketten, koudebrugvrij en luchtdicht detaillering, type buitenschrijnwerk, zonwering.

Verschillende onderzoeken d.m.v. dynamische simulaties werden gevoerd naar de toepassing van beschaduwing met lamellen als passieve koeling voor de ontmoetingsfoyer. Dynamische simulaties werden ook gebruikt om de haalbaarheid van nachtventilatie en de evaluatie van het zomercomfort in verschillende laboratoria te evalueren.

Daarnaast werd ook een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de toepassing van alternatieve  energiesystemen zoals een warmtepomp en een drycooler.

BIM
Het uitvoeringsdossier van Gebouw Z is volledig uitgewerkt in Revit: bestudering van alle bouwknopen en lastenboek, meetstaat en plannen werden aan elkaar gekoppeld.

Bureau Bouwtechniek
Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het architectenbureau DMT vanaf wedstrijdfase: de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek, de raming en de controle op de uitvoering.
Bureau Bouwtechniek is eveneens verantwoordelijk voor het EPB-advies, de EPB-verslaggeving en haalbaarheidsstudie.

BB team: arch. Barbara Arts, ir. arch. Michaël De Roeck, ir. arch. Joni Staljanssens, ing. Martijn Vyncke, ir. arch. Yoshi Craeye, ing. Julie Huybrighs